Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) stebėsenos duomenimis, pernai ŽIV ligos gydymas – antivirusinė terapija (ART) – iš viso Lietuvoje buvo skirta 1429 ŽIV užsikrėtusiems asmenims, tarp kurių vyrų beveik tris kartus daugiau nei moterų: atitinkamai 1 071 ir 358.

Analizuojant ART stebėsenos duomenis pagal galimą užsikrėtimo ŽIV būdą daugiausiai (42,8 proc.) asmenų, kurie 2020 metais buvo gydomi antiretrovirusiniais vaistais, ŽIV infekcija užsikrėtė vartodami švirkščiamuosius narkotikus, 37,4 proc. – heteroseksualių, 15,3 proc. – homoseksualių santykių metu.

Taip pat ULAC medikų atliktos metinės ataskaitos duomenimis, 12,7 proc. (181) pacientų gydymas 2020 metų pabaigoje nebuvo tęsiamas dėl įvairių priežasčių, iš kurių dažniausiai dėl to, kad pacientai nesilankė gydymo įstaigose (94). 30 ŽIV užsikrėkusiųjų asmenų, gydomu ART,  pernai mirė dėl įvairių priežasčių.

Pernai į ŽIV ligos gydymą įtraukti 179 užsikrėtusieji ŽIV asmenys.

Vadovaujantis Lietuvoje SAM patvirtinta ŽIV ligos gydymo tvarka, ŽIV ligos gydymas yra nemokamas visiems ŽIV liga sergantiems pacientams ir skiriamas visiems pacientams, kai tik diagnozuojama ŽIV infekcija, t.y. gydymas neatidėliojamas (kaip buvo anksčiau atsižvelgiant į imuniteto kriterijus). Toks ŽIV ligos gydymo algoritmas yra laikomas ŽIV prevencijos dalimi, nes žmonės, kurie taisyklingai vartoja gydytojo paskirtus antivirusinius vaistus, praktiškai neplatina ŽIV infekcijos – vartojant antiretrovirusinius vaistus tikimybė užkrėsti ŽIV savo lytinį partnerį sumažėja iki 96 proc.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai nustatyti 139 nauji ŽIV atvejai. Iš viso Lietuvoje iki 2021 m. registruoti 3462 ŽIV užsikrėtę asmenys, iš kurių dauguma vyrai, užsikrėtę ŽIV infekcija vartojant švirkščiamuosius narkotikus.

ŽIV ligos gydymas nesunaikina viruso organizme, bet slopina viruso dauginimąsi bei ligos progresavimą į AIDS (paskutinę ŽIV ligos stadiją).

Daugiau patikimos informacijos apie ŽIV/AIDS profilaktiką ir gydymą galima rasti ULAC interneto svetainėje čia

Pranešimą parengė ŽIV/AIDS/LPI ir hepatitų priežiūros skyriaus medikai.

Kontaktinis asmuo:
Zigmas Nagys
Švietimo ir komunikacijos skyrius
mob. 8 684 33174, el.p. zigmas@ulac.lt