Daugiau nei 200 tūkst. gyvybių – tiek jų kasmet visame pasaulyje nusineša stabligė. Liga, kuria susirgti tikimybė svariai išauga šiltuoju metu laiku, kai dirbant ar poilsiaujant gamtoje, nepavyksta išvengti vienokių at kitokių sužalojimų. Būtent per pažeistą odą dažniausiai į žmogaus organizmą ir patenka šią sunkią infekciją sukeliančios bakterijos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena, kad stabligė skiriasi nuo kitų infekcijų, valdomų vakcinomis, kadangi ji neplinta nuo žmogaus žmogui.

„Bakterijos, sukeliančios stabligę, dažniausiai randamos dirvožemyje, dulkėse ir mėšle, o į žmogaus organizmą patenka per odos įtrūkimus – paprastai įsipjovus ar įsidūrus daiktais, ant kurių yra ligos sukėlėjo. Stabligės sukėlėjas taip pat į žmogaus organizmą gali patekti per stiprius odos nudegimus, atvirus kaulų lūžius, gangreną“, – sako specialistai.

Laikas nuo stabligės sporų patekimo į žmogaus organizmą iki pirmųjų simptomų atsiradimo (inkubacinis periodas) gali būti nuo trijų dienų iki trijų savaičių, tačiau dauguma atvejų liga išsivysto per 14 dienų. Ligos eiga dažnai būna sunki, pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais, rijimo sutrikimais, galvos skausmais, karščiavimu ir prakaitavimu, kraujospūdžio pokyčiais, pagreitėjusiu širdies ritmu.

Nors dėl visuotinės vakcinacijos Lietuvoje registruojami tik pavieniai stabligės atvejai, visame pasaulyje sergamumas ja išlieka aukštas.

Savo ruožtu, NVSC Vilniaus departamento specialistai primena, kad vyresni nei 25-erių metų amžiaus žmonės kas 10 metų nuo stabligės yra skiepijami valstybės lėšomis, tad specialistai ragina nepraleisti progos apsisaugoti nuo ligų ir jų pasekmių, kurioms kelią galima užkirsti tiesiog pasiskiepijus.

Be to, specialistai pabrėžia, kad vakcina nuo stabligės yra saugi, nebrangi ir efektyvi, ja galima skiepyti bet kokio amžiaus žmones, nėščiąsias ir asmenis, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi.

Lietuvoje skiepai nuo stabligės yra įtraukti į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 m. ir 15–16 m. skiepijami vakcina, kuri apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo kokliušo bei difterijos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija