Ligonių kasos primena, kad savarankiškai privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas mokantys gyventojai turėtų nepamiršti stebėti savo draustumo statuso, nes tikėtina, kad PSD draudimas gali nutrūkti.

Klaipėdos teritorinė ligonių kasa (Klaipėdos TLK) atkreipia dėmesį, kad savarankiškai dirbantys, baigiantys studijas, keičiantys darbovietę gyventojai, laikydami save apdraustaisiais, už gydymą gali būti skolingi Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF). Tai paaiškėja, kai nutrūkus draustumui, vadinamąjį papildomą mėnesį žmogus gavo sveikatos priežiūros paslaugas, o PSD įmokos laiku nesumokėjo.

„Baigus galioti PSD, gyventojai dar vieną mėnesį turi teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas, kurių išlaidos apmokamos iš PSDF. Tačiau reikia prisiminti, kad įmoką vis tiek būtina sumokėti iki einamojo mėnesio pabaigos“, – primena Klaipėdos TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Salvinija Andriušienė.

Pasak jos, dažnai manoma, kad už šį mėnesį PSD įmokos mokėti nereikia, tačiau teisė nemokamai gydytis yra neatsiejama nuo pareigos šias įmokas mokėti kiekvieną mėnesį, kitu atveju, gyventojas lieka skolingas valstybei.

Svarbu žinoti, kad papildomo mėnesio laikotarpiu žmogui pasinaudojus sveikatos priežiūros paslaugomis, kurios buvo apmokėtos iš PSDF ir laiku nesumokėjus PSD įmokos,  teks atlyginti žalą.  Nustačiusi gydymo išlaidų žalą PSDF biudžetui, teritorinė ligonių kasa gyventojui siunčia raginimą šias išlaidas padengti. Neatlyginus padarytos žalos, teritorinė ligonių kasa pateikia ieškinį teismui.

Klaipėdos TLK duomenimis, per praeitus metus buvo užregistruotas 1 471 pranešimas dėl neteisėtų sveikatos priežiūros paslaugų gavimo, kai gyventojai buvo nedrausti. – Padaryta žala įvertinta 141 tūkst. eurų, iš kurių 102 tūkst. eurų išieškota arba savanoriškai atlyginta.

Pasitikrinti savo draustumo statusą galima ligonių kasų interneto svetainėje.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.