Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos primena, kad šiemet dėl gimdos kaklelio vėžio moterys nemokamai jau gali pasitikrinti pagal naują gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programą.

Naujovė gimdos kaklelio vėžio prevencijoje ta, kad daliai moterų – nuo 35 iki 59 metų (imtinai), kas penkerius metus bus atliekamas ŽPV tyrimas. Jei ŽPV rezultatas bus teigiamas – bus atliekamas gimdos kaklelio citologinio tepinėlio skystoje terpėje tyrimas.

Specialistai teigia, kad ŽPV infekcija – didžiausias rizikos veiksnys susirgti gimdos kaklelio vėžiu. Sužinoti, ar moteris yra šio viruso nešiotoja, galima atlikus onkocitologinį tyrimą skystoje terpėje. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad šiuo metodu atliekant tyrimą, gali būti nustatoma daugiau priešvėžinių gimdos kaklelio būklių.
Kitai daliai moterų – nuo 25 iki 34 m. (imtinai) – kaip ir anksčiau, bus kas trejus metus atliekamas citologinio tepinėlio tyrimas ikivėžiniams pakitimams nustatyti.

Gavus rezultatus ir nustačius pakitimų, toliau gali būti atliekama kolposkopija, o jos metu biopsija, leidžianti patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

Tad, kaip ir iki šiol, pagal gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą kreiptis į šeimos gydytoją bei pasitikrinti ir toliau galės visos moterys nuo 25 iki 59 metų amžiaus (imtinai). Amžiaus ribos nustatomos dėl to, kad būtent tokio amžiaus moterims tenka didžiausia rizika susirgti.

Svarbu paminėti, kad nėra vienos veiksmingiausios prevencijos priemonės: vakcinacija nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), organizuotas patikros programų vykdymas, laiku atliktas teisingas gydymas ir moters stebėjimas po jo gali padėti sumažinti šios ligos dažnį.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima pagal 5 prevencines programas: t. y. 4 vėžio prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą.

NVSC informacija