Trijų Baltijos šalių specialistai drauge įsigijo daugiau nei 385 tūkst. dozių vakcinos nuo rotavirusinės infekcijos. Bendrojo pirkimo metu sutartis sudaryta trejiems metams. Lietuvai iš šio bendrai įsigyto kiekio atiteks net 180 tūkst. vakcinos nuo rotavirusinės infekcijos dozių.

„Baltijos šalys žengė dar vieną svarbų žingsnį, siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą. Bendras darbas su kolegomis iš kaimyninių šalių padeda racionaliau išnaudoti derybų laiką, mažina ne tik žmogiškųjų resursų išteklius, bet ir administracines išlaidas“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Pasak Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriaus pavaduotojos Neringos Norkūnaitės-Sasnauskienės, jau artimiausiu metu nauja vakcinų siunta turėtų pasiekti Lietuvą.

„Bendra trijų šalių vakcinos nuo rotaviruso infekcijos pirkimo sutartis su gamintoju jau pasirašyta. Lietuva įsigijo 180 tūkstančių vakcinos dozių, už kurias bus sumokėta kiek daugiau nei 1,8 mln. eurų. Įsigyto vakcinų kiekio turėtų pakakti maždaug 3 metams“, – sako N. Norkūnaitė-Sasnauskienė.

Jau ne pirmą kartą Baltijos šalys įsigydamos vakcinas vadovaujasi bendru susitarimu, pasirašytu 2012-aisiais. Pavyzdžiui, 2017 m. Lietuva ir Latvija vaikams iki 2 metų pirko pneumokokinės polisacharidininės konjuguotos vakcinos. Tuomet Lietuva buvo pirkimo lyderė ir vykdė pirkimą.

Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo kompensuojamas vakcinavimas nuo rotavirusinės infekcijos į Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių buvo įtrauktas 2018-ųjų rugsėjį. Iki dabar Lietuvoje nuo šios infekcijos paskiepyta daugiau kaip 186 tūkst. vaikų.

Medikai primena, jog rotavirusinė infekcija – tai virusinė žarnyno infekcija, kuri kūdikiams ir vaikams sukelia sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Organizmas greitai netenka vandens, dėl to gali sutrikti daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija.

Nuo rotavirusinės infekcijos, primena VLK, kūdikiai skiepijami trimis vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 6 mėn. amžiaus. Rekomenduojama laikytis Vaikų profilaktinių skiepų kalendoriuje numatyto grafiko ir dėl ligonių kasų kompensuojamų skiepų laiku kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Plačiau apie skiepus vaikams galima skaityti čia.

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.

 

VLK INFORMACIJA