Tyrimai yra ko gero efektyviausia prevencinė priemonė prieš ligas, kurių taip greitai neišduoda akivaizdūs simtomai. Vėžys yra viena tų ligų, kurių simptomai gali pasirodyti tada, kai situaciją taisyti jau be galo sunku arba, deja, kartais nebeįmanoma.

 

NVSPL šį kartą pasakoja apie porą ankstyvajai vėžio diagnostikai svarbių tyrimų – slapto kraujo išmatose ir prostatos vėžio.

 

Slaptas kraujas

 

Slaptą kraujavimą svarbu aptikti ne tik dėl gaubtinės ir storosios žarnos vėžio pavojaus. Jį sukelti gali ir įvairūs kiti virškinamojo trakto sutrikimai, pvz.: divertikulitas (uždegimas arba infekcija, kylanti gaubtinėje žarnoje susiformavusiuose maišeliuose – divertikuluose), kolitas (storosios žarnos uždegimas), polipai (dariniai, atsiradę storojoje žarnoje ir augantys į žarnos spindį) bei kt.

 

Šio kraujo gali būti toks mažas kiekis, kad plika akimi jo pamatyti neįmanoma, todėl medikai rekomenduoja atlikti slapto kraujo išmatose tyrimą.

 

Tyrimui atlikti reikalingas išmatų mėginys (dydžio sulig graikišku riešutu), paimtas iš 5–6 skirtingų vietų, surinktas į švarią ir sausą talpą. Ištyrimui mėginį į laboratoriją pristatyti tą pačią ar rytojaus dieną, bet ne vėliau kaip per 48 val. po defekacijos, mėginį laikant šaltoje (+2–+8C) patalpoje.

 

Alkoholis bei kai kurie medikamentai, pvz.: aspirinas, indometacinas, fenilbutazonas, rezerpinas, kortikosteroidai ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo gali sukelti virškinamojo trakto sudirginimą, o vėliau – kraujavimą, todėl sąlygoja teigiamą rezultatą. Rekomenduojama, kad tokių medikamentų vartojimas būtų nutrauktas ne vėliau kaip 48 valandos prieš tyrimą.

 

Tyrimo kaina – 3,77 Eur

 

PSA (prostatos specifinis antigenas)

 

PSA – prostatos specifinis antigenas yra žymuo, kuris naudojamas tiek prostatos vėžiui diagnozuoti, tiek sekti jo gydymo eigą. Tai – vienas iš geriausių dabar žinomų vėžio žymenų, tinkamų ankstyvai vėžio diagnostikai ir yra tiriamas laboratorijoje paėmus kraujo ėminį.

 

Prostatos (vyrų priešinės liaukos) vėžys – dažna onkologinė liga. Ankstyvose stadijose ši vėžio forma nesukelia jokių simptomų, todėl yra itin svarbu tikrintis profilaktiškai. Atliekant vėžio žymenų kraujo tyrimus galima pastebėti net ir ankstyvuosius pakitimus ir tai yra viena efektyviausių diagnostikos priemonių, kuri yra itin greita ir neskausminga.

 

Rekomenduojama vyrams reguliariai atlikti PSA tyrimą, kad laiku pastebėti žymens padidėjimą, aptikti pakitimus ir taip saugoti sveikatą.

 

Tyrimo kaina – 8,75 Eur

NACIONALIĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS LABORATORIJOS INFORMACIJA