Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ragina visuomenę atkreipti dėmesį į retas įvežtines ligas, kuriomis užsikrečiama keliaujant. Nuo jų gelbsti skiepai, rankų higiena ir saugus maistas bei vanduo. Todėl besiruošiantiems į kelionę specialistai rekomenduoja užsukti pas šeimos gydytoją, įvertinti savo vakcinacijos būklę ir galimas rizikas išvykus.

Į retų ligų sąrašą Europoje įtrauktos virusinės hemoraginės karštligės (Ebola, Marburgo, Lassa geltonoji, Krymo-Kongo ir kt.), uodų platinamos ligos (Vakarų Nilo karštligė, zikos virusinė infekcija, maliarija, dengės karštligė, čikungunija ir kt.), zoonozės (tuliaremija, leptospirozė, bruceliozė, listeriozė ir kt.) legionierių liga, per maistą plintančios infekcijos (botulizmas, vidurių šiltinė), skiepais valdomos infekcijos (stabligė, difterija, įgimtas raudonukės sindromas, pasiutligė, poliomielitas ir kt.).

Daugelis sunkių užkrečiamųjų ligų, tokių kaip raupai, difterija, stabligė, pasiutligė, raudonukė buvo įveiktos skiepais.  Nuo maro, juodligės žmones išgelbėjo antibiotikai. Per maistą ir vandenį plitusi vidurių šiltinė pasitraukė pagerinus gyvenimo sąlygas, supratus paprastos higienos ir aplinkos švaros svarbą.

Priklausomai nuo kelionės krypties, keliautojai gali užsikrėsti įvairiomis infekcinėmis ligomis. Užsikrėtimo riziką sąlygoja vietovė, į kurią vykstama, šalies sanitarinė būklė, gyvenimo sąlygos, keliautojo elgesys ir daugelis kitų veiksnių:
•    Per maistą plintančios infekcijos plinta per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ir vandenį (cholera, dizenterija, hepatitas A, vidurių šiltinė, poliomielitas).
•    Pernešėjų platinamos infekcinės ligos – užkrečiamosios ligos, kurių sukėlėjus platina uodai ir erkės. Uodų platinamos ligos daugiau paplitusios tropinio klimato šalyse. Keliaujant po tropinio klimato šalis galima užsikrėsti geltonąja karštlige, maliarija, dengė karštlige, japoniškuoju encefalitu.
•    Virusinės hemoraginės karštligės – ligų grupė, sukelianti sunkius organizmo pažeidimus. Virusinėms hemoraginėms karštligėms priskiriama Krymo-Kongo, Ebola ir Marburgo hemoraginės karštligės, Lassa, Rifto slėnio ir Omsko karštligės, geltonoji, dengė karštligė ir kitos.
•    Difterija, kuri lengvai ir greitai plinta, pažeisdama tonziles, gerklas, nosį. Yra kelios difterijos formos (odos, akių, genitalijų, kvėpavimo takų).

NVSC informacija