Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis sumažėjo, lyginant su ankstesne savaite.

Bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis kovo 7–13 d. siekė 50 atvejų 10 tūkst. gyventojų, vasario 28 d.– kovo 6 d. – 58 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

Kovo 7–13 d. didžiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis užfiksuotas Telšių apskrityje, mažiausias – Marijampolės apskrityje.

NVSC duomenimis, praėjusią savaitę Lietuvoje nustatytas 61 gripo atvejis, ankstesnę  savaitę gripas buvo diagnozuotas 63 asmenims.

Praėjusią savaitę Lietuvos ligoninėse gulėjo 9 gripu sergantys pacientai: 8 iš jų priklausė 0–17 metų amžiaus grupei, 1 asmuo buvo paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių (2–17 metų amžiaus).

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskritys:

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

2021 metų 10-ą savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 11,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų,  šiemet tuo pačiu metu daugiau nei 4 kartus didesnis – 50 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 9-ą savaitę 460 ėminių, paimtų COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso. Nė viename ėminyje nebuvo rastas gripo virusas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 9-ą šių metų savaitę iš 71 304 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 2 855 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99 proc.,  B tipo – 1 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie 2021–2022 m. sezonu nustatytus gripo viruso tipus:

Informacija pasiekiama adresu https://flunewseurope.org/VirusCharacteristics

Gripo sezono metu NVSC specialistai pataria laikytis šių profilaktikos priemonių:

  • Kosėdami ar čiaudėdami  užsidenkite burną ir nosį servetėle, jei jos neturite – uždenkite burną alkūne, o ne savo rankomis.
  • Kruopščiai plaukite rankas vandeniu ir muilu arba naudokite rankų dezinfekcijos priemones alkoholio pagrindu.
  • Stenkitės neliesti akių, nosies ir burnos.
  • Dažnai vėdinkite ir drėgnu būdu valykite patalpas, ypač ten, kur lankosi daugiau žmonių.
  • Venkite kontakto su sergančiaisiais.
  • Pajutę į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.) kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

 

NVSC informacija