Lietuva pasirengusi dirbti kartu su tarptautine bendruomene siekiant užkirsti kelią galimoms pandemijoms ir didelio masto sveikatos krizėms ateityje. Šalies poziciją šiuo klausimu Londone vykusiame aukščiausio lygio susitikime pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Kovo 7–8 d. Londone vyko Jungtinės Karalystės vyriausybės kartu su Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicija (CEPI) organizuotas pasaulinis aukščiausiojo lygio susitikimas, skirtas suburti valstybių lyderius, agentūras, mokslo ir akademines bendruomenes, pramonę, filantropiją ir pilietinę visuomenę ir kartu ieškoti veiksmingiausio atsako galimoms ateities pandemijoms.

„Mes palaikome iniciatyvas sutelkti visas pastangas, padėsiančias geriau reaguoti į ateities „ligą X“, per 100 dienų sukuriant saugias, veiksmingas vakcinas, diagnostiką ir gydymą. Tokios iniciatyvos sukuria naujas galimybes gauti geresnę prieigą prie naujovių, pritraukti papildomų žinių ir kapitalo, skatinti glaudų bendradarbiavimą ir užtikrinti vienodas galimybes visiems. Labai svarbu užtikrinti kokybiškų, saugių, įperkamų ir veiksmingų vakcinų, gydymo priemonių ir diagnostikos priemonių prieinamumą laiku“, – kreipdamasis į susitikimo dalyvius kalbėjo sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Ministras patikino, kad Lietuva aktyviai dalyvauja dialoge, kuris padės pasauliui įveikti šiuos sunkius laikus, ir yra pasiryžusi toliau dirbti kartu su tarptautine bendruomene.

Susitikimo dalyviai aptarė COVID-19 pandemijos pamokas, jiems taip pat buvo pristatyta CEPI strategija, kaip neutralizuoti būsimų epidemijų ir pandemijų grėsmę ir užkirsti kelią naujoms infekcinėms ligoms bei išvengti didelio masto sveikatos krizių.

SAM Spaudos tarnyba