Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje per savaitę sergančiųjų gripu skaičius padidėjo, tačiau ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – nežymiai sumažėjo. Praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis siekė 64 atvejus 10 tūkst. gyventojų (kovo 21–27 d. buvo 64,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų). Pastarąją savaitę didžiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo užfiksuotas Vilniaus apskrityje, mažiausias – Marijampolės apskrityje.

NVSC duomenimis, kovo 28 d. – balandžio 3 d. gripu sirgo 580 šalies gyventojų, kovo 21–27 d. gripas diagnozuotas 371 asmeniui.

Praėjusią savaitę dėl gripo Lietuvos ligoninėse gulėjo 36 pacientai, iš jų net 35 vaikai, priklausantys 0–17 metų amžiaus grupei. Intensyvios terapijos skyriuje buvo gydomas vienas asmuo, priklausantis 2–17 metų amžiaus grupei. Kovo 21–27 d. šalies ligoninėse gydėsi 22 gripu sergantys asmenys.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

2021 metų 13-ą savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 19,9 atvejo 10 tūkst. gyventojų,  šiemet tuo pačiu laikotarpiu – daugiau nei 3 kartus didesnis – 64 atvejai 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 12-ą savaitę 658 ėminiai, paimti COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso. 14-oje ėminių buvo rastas gripo virusas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 12-ą šių metų savaitę iš 76 312 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 10 615 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99 proc.,  B tipo – 1 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie 2021–2022 m. sezonu nustatytus gripo viruso tipus:

Gripui būdingos komplikacijos

Gripo virusas plinta oro lašeliniu būdu, kartu su seilėmis čiaudint ar kosint. Pagrindiniai gripui būdingi simptomai – karščiavimas (temperatūra aukštesne nei 38 °C), nuovargis, silpnumas, gerklės, galvos ir raumenų skausmai, kosulys – dažniausiai pasireiškia po 24–72 val.

Gripas ypač pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų, tokių kaip: plaučių uždegimas, sinusitas, ausų uždegimas, miokarditas, encefalitas, meningitas.

NVSC specialistai primena, kad saugantis gripo ir ŪVKTI, labai svarbu kruopščiai plauti rankas, vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, vengti žmonių susibūrimo, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, taip pat vengti sergančių (čiaudinčių, kosinčių) žmonių. Pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), rekomenduojama nesigydyti patiems, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

NVSC informacija