Siekdama užtikrinti, kad greitoji medicinos pagalba (GMP) visus Lietuvos gyventojus pasiektų laiku, būtų efektyvi ir kokybiška, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijuoja GMP paslaugų tinklo pertvarką. Suvienijus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją bei padidinus GMP brigadų ir budėjimo vietų skaičių, kiekvienas miesto gyventojas sulauks greitosios pagalbos per 15 minučių, o kaimo gyventojas – per 25 minutes.

GMP pertvarkos pradžia simboliškai paminėta šiandien organizuojant spaudos konferenciją Kauno GMP stotyje.

„Kai kalbame apie greitąją medicinos pagalbą prasminius akcentus dedame ant visų trijų žodžių: Greitoji Medicinos Pagalba. Pažangioje, vakarietiškus standartus pripažįstančioje valstybėje visi šie aspektai turi būti aukščiausios kokybės – tokia siekia būti ir Lietuva. Pokyčiams nėra geresnio laiko už esamąjį, tad šiandien esame tikrai svarbaus sveikatos priežiūros sistemos raidos etapo liudininkai“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

GMP pertvarka reikšmingai palies šios sistemos darbuotojus, todėl visi pokyčiai nuolat derinami su profesinėmis sąjungomis.

„Kokybiškos, kvalifikuotos ir savalaikės paslaugos pacientui, maksimaliai saugios darbo sąlygos, užtikrintas kvalifikacijos kėlimas, pažangiausi darbo metodai ir naujausia įranga, atsakomybę atitinkantis atlyginimas ir ankstyvesnis pensijinis amžius darbuotojams – tai profesinės sąjungos siekis, kurį tikimės pilnai įgyvendinti vykstant GMP pertvarkai“, – teigė Lietuvos Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos ,,Solidarumas“ vadovė Jolanta Keburienė.

Vieta pasirinkta ne atsitiktinai – Kauno GMP yra vertinama kaip inovatyvi, gerosios praktikos modelius ir principus sėkmingai įgyvendinusi organizacija.

Kauno GMP stoties direktoriaus pavaduotojos medicinai Ilonos Kajokaitės teigimu, nuo 2014 metų šioje stotyje įdiegta ir tobulinama GMP brigadų medicinos pagalbos teikimo kokybės sistema – monitoruojamas teikiamos paslaugos atitikimas pagalbos teikimo protokolams, audituojama paslaugos kokybė, pagal gautus rezultatus modeliuojama mokymų, organizuojamų Kauno GMPS,  apimtis ir turinys.

„Mūsų nuomone, kokybiškos paslaugos garantas yra personalo kompetencija, standartizuoti pagalbos teikimo protokolai, audito sistema ir praktinių mokymų simuliaciniuose centruose sistema, vienodai prieinama ir privaloma visoms GMP paslaugą teikiančioms grandims, visiems GMP paslaugą teikiantiems darbuotojams“, – pabrėžė I. Kajokaitė.

Primename, kad GMP pertvarką reglamentuojančių teisės aktų paketas dar kovą pateiktas Seime, nuo kitos savaitės prasideda suinteresuotųjų šalių klausymai Sveikatos reikalų komitete, siekiant racionaliai išgryninti ir suderinti esminius lūkesčius.

GMP sistema yra viena kertinių Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos grandžių, nuo kurios funkcionavimo dažnai priklauso paciento sveikata ar net gyvybė. Įvykus nelaimingam atsitikimui ar išsivysčius kritinei, gyvybei pavojingai būklei, svarbi greita, tiksli ir efektyvi būtinoji medicinos pagalba.

Šiuo metu net 5 proc. šalies gyventojų negali sulaukti GMP paslaugų laiku. Taip yra todėl, kad dabartinis GMP brigadų išdėstymas pagal savivaldybes neužtikrina galimybių planuoti ir užtikrinti pagalbos pasiekiamumo, t. y. visuomet gali būti daugiau iškvietimų nei yra brigadų arba atvirkščiai – brigados gali neturėti pakankamo optimalaus krūvio. Tai lemia situaciją, kai pavyzdžiui, per tą patį budėjimą viena brigada turi vos vieną, o kita – iki dvylikos iškvietimų. Dėl to dalis darbuotojų pervargsta, jiems tampa sunku sutekti kokybiškas paslaugas.

Taigi, GMP centralizacija padės racionaliai paskirstyti medikų brigadoms tenkančius krūvius, optimizuoti greitosios pagalbos geografinį prieinamumą ir atvykimo laiką, suvienodinti paslaugų kokybę ir standartus. GMP brigadų skaičių planuojama padidinti nuo 231 iki 241, o budėjimo vietų skaičių – nuo 94 iki 123 visoje Lietuvoje.

Be to, sujungus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją, mažės administravimo ir valdymo išlaidos, todėl daugiau lėšų bus galima skirti GMP brigadoms, šiuolaikiškai įrangai ir infrastruktūrai. Brigadų darbuotojams bus suvienodintas darbo užmokestis ir galimybės kelti kvalifikaciją.

Vieninga GMP tarnyba bus pavaldi SAM ir turės penkis regioninius padalinius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

SAM Spaudos tarnyba