Priemonių dantų valymui ir burnos sveikatai palaikyti turime daug: įvairiausi dantų šepetėliai, dantų pastos, tarpdančių siūlai, skalavimo skysčiai… Visgi eilės pas odontologus ir burnos priežiūros specialistus netirpsta. Burnos higienistė Rima Adomaitienė laidoje „Odontologai pataria“ paaiškino, kaip taisyklingai valyti dantis ir pasirinkti tam skirtas priemones. Ji pabrėžia, kad tai – itin svarbu, nes dėl plintančių burnos sveikatos problemų dažniausiai kaltos ne burnos higienos priemonės, o netinkamas jų panaudojimas.

– Ar tiesa, kad dažniausia priemonė dantų valymui yra dantų šepetėlis?

– Taip, be jo neįmanoma išsivalyti dantų. Tai yra labai svarbi dantų valymo priemonė.

– Kaip reikia išsirinkti dantų šepetėlį? Į ką reikia labiausiai atkreipti dėmesį jį renkantis?

– Nors yra sukurta daug cheminių dantų valymo priemonių, tačiau dantų šepetėlis išlieka viena iš svarbiausių mechaninių dantų valymo priemonių. Trys svarbiausios dantų šepetėlio dalys yra rankena, kaklelis ir galvutė.

Renkantis dantų šepetėlį labai svarbu atkreipti dėmesį į jo dydį.  Jeigu dantų šepetėlis reikalingas vaikams ar suaugusiam žmogui, kuriam sunku išsižioti, jį pykina valantis dantis, tai reikia rinktis mažesnį, su siauresne galvute dantų šepetėlį. Na, o jeigu nėra jokių nusiskundimų, galima taikyti klasikinius, standartinius dantų valymo būdus su įprastu šepetėliu. Žinoma, turi būti ir ne per didelė galvutė, nes tokiu atveju bus sunku pasiekti tam tikrus dantis ir juos gerai išvalyti.

Kita svarbi detalė renkantis dantų šepetėlį – šerelių minkštumas. Jie turi būti minkšti, kad neužgautų dantenų ir sėkmingai nuvalytų dantų apnašas. Dantų šepetėliai gali būti labai minkštais šereliais arba vidutinio kietumo.

Labai minkštas šepetėlis turėtų būti naudojamas tada, kai yra labai skausmingos dantenos, sunku jas paliesti, po atliktų chirurginių procedūrų. Bet jeigu dantenos yra sveikos, kiekvieną dieną siūloma naudoti tik minkštą šepetėlį.

Vidutinio minkštumo dantų šepetėlio naudoti nevertėtų, nes jis yra per daug kietas ir gali pažeisti dantenas ir danties paviršių. Jis nebent galėtų būti naudojamas išimamai dantų plokštelei (protezams) valyti.

Todėl du kartus per dieną valantis dantis, tiek vaikams tiek suaugusiems užtenka minkšto šepetėlio.

– Kaip pasirinkti dantų šepetėlį, atsižvelgiant į jo šerelius?

– Svarbiausias dalykas renkantis dantų šepetėlį yra tai, kad jo šereliai būtų užapvalinti, nebūtų aštrūs. Kasdieniam vartojimui užtenka šepetėlio ir lygiai nukirptais šereliais. Bet gamintojai siūlo šepetėlius ir su įstrižai, išilgai išdėstytais šereliais, kurie taip pat tinka dantų valymui.

Šepetėliai, kurie turi pailgėjusį šerelių kuokštą gale, yra puiki priemonė dygstantiems, protiniams dantims, nes padeda gerai juos pasiekti ir išvalyti.

Tiesa, šepetėlio šereliai gali būti įvairaus storio ir nuo to priklauso ar šepetėlis kietas, ar minkštas. Plonesni šereliai yra geresni, lankstesni ir geriau pašalina dantų apnašas.

– Ar renkantis dantų šepetėlį yra svarbi jo rankena?

– Jeigu yra labai patogi rankena, tai dažniausiai žmogus galvoja, kad patogiai paimsiu ir iššveisiu dantis, nors to daryti nereikia.

Vaikams būna ant rankenos nupieštas koks nors paveiksliukas, ar pridėtos mirksiančios lemputės, o tai gali jiems patikti ir motyvuoti valytis dantis.

Bet didelės reikšmės dantų valymui rankena neturi.

– Kaip reikia taisyklingai naudoti dantų šepetėlį?

– Pirmiausia paėmus naują šepetėlį reikia išplauti su ūkišku muilu, kad gamyklinės dalelės būtų pašalintos, nes jos gali įnešti infekciją ar sukelti alergiją. Ant panaudoto šepetėlio galvutės nereikia uždėti dangtelio, jis turi laisvai išdžiūti, ir prieš pradedant vėl naudoti jį reikia gerai nuplauti vandeniu ir uždėjus pastos pradėti valyti dantis.

Dantų valymo metodų yra labai įvairių. Norint sužinoti, koks valymo metodas žmogui tinkamiausias, geriausia apsilankyti pas burnos higienistą,  kuris pagal jo dantis parinks geriausią dantų valymo būdą. Bet dažniausias būdas, kuris tinka visiems, tai šepetėlio nukreipimas į labiausiai apnešamas dantų vietas – prie dantenų kraštų, tarpdančiuose, kramtomuosiuose paviršiuose. Vien tiesiai pakreipiamo šepetėlio neužtenka, jį reikia pakreipti 45 laipsnių kampu ir labai nespaudžiant valyti sukamaisiais judesiais, lyg norint masažuoti. Dažniausiai šepetėlis apima du dantis, tad mažiausiai aštuonis kartus ties tais dantimis iš visų pusių ir reikia atlikti judesius. Visas dantų valymas turi trukti apie dvi minutes.

– Ar tikrai tos 2 minutės dantų valymo užtikrina, kad dantys – gerai išvalyti?

– Ne laikas parodo, ar dantys gerai išvalyti. Pirmiausia reikia pasižiūrėti, ar mes tikrai visus dantis pasiekėme ir gerai išvalėme, ir ar prie kiekvieno danties buvo atliktas tam tikras judesių skaičius. Neužtenka tik įsidėti į burną šepetėlį ir eiti užsiimti kita veikla.

– Yra ne tik rankinis šepetėlis, bet ir elektrinis. Ar yra sutarimas, kuris šepetėlis yra geresnis?

– Tiek su rankiniu, tiek su elektriniu šepetėliu taisyklingai valantis dantis galima pasiekti gerų rezultatų. Bet iš pacientų pastebiu, kad su brangiu elektriniu šepetėliu jie gali blogai išsivalyti dantis, o su paprastu rankiniu – gerai išsivalyti. Su elektriniu šepetėliu mes vis tiek turime sustoti prie kiekvieno danties ir palaikyti pagal gamintojų nurodytą judesių skaičių arba palaikyti tam tikrą laiką prie tos dantų grupelės.

Ir dar pastebiu, kad pacientai, kurie įsigyja elektrinį šepetėlį, kuris yra daug brangesnis už rankinį, būna labiau motyvuoti ir labiau stengiasi jį naudoti. Ypatingai vaikams jie padeda priprasti valytis dantis. Ir kai kurie elektriniai šepetėliai net duoda tam tikrus signalus, vibracijas, kada išvalyta tam tikra dantų dalis ir reikia judėti toliau.

– Be dantų šepetėlių yra ir kitos priemonės, skirtos tarpdančiams valyti. Papasakokite, kokios priemonės yra ir kodėl jas verta rinktis?

– Dantys turi lygų paviršių, vageles ir tarpdančius. Dantų šepetėliu mes negalime prieiti prie tų tarpdantinių vietų ir dažniausiai tokiose vietose lieka apnašų. Ir jeigu pažiūrėtume statistiką, dantų ėduonis, skylių atsiradimas vyksta tarpdančiuose. Todėl labai svarbu tarpdančius prižiūrėti ir naudoti tam tikras papildomas priemones.

Viena iš tokių priemonių yra dantų siūlas, skirta vaikams nuo 12 metų savarankiškai valyti, žinoma, su tėvų priežiūra tinka ir jaunesniems, bei suaugusiems, kurių sveikos dantenos. Užtenka vieną kartą per dieną vakarais valytis dantis su tarpdančių siūlu. Dantų siūlas gali būti vaškuotas, jis dar geriau įlenda į dantų tarpelį. Siūlui įlindus į tarpdantį, pirmyn-atgal atliekamas šveičiamasis judesys.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad tai yra ne dantų valymas, o maisto likučių iškrapštymas ir to neužtenka palaikant sveiką dantų priežiūrą.

Jeigu dantų tarpeliai yra didesni,  buvo periodonto liga, kuri dabar sustabdyta ir neprogresuoja, tai valymui reikalingi tarpdančių šepetėliai. Jie gali būti skirtingo dydžio ir storio. Geriausia, kad burnos higienistas, odontologas po apžiūros parinktų jums tinkamus tarpdančių šepetėlius. Nes jeigu pats pacientas pasirinks, jam jie gali būti netinkami ir neišvalys tardančių. Ir vakare, prieš dantų valymą, galima tuos dantų tarpelius išvalyti. Geriausia prieš dantų valymą dėl to, kad po tardančių valymo norima paskalauti dantis, o dantų pastoje yra veikliosios medžiagos ir geriausia, kad po valymo jos liktų ant dantų ir nebūtų nuplautos skalaujant.

– Ar labai skiriasi dantų šepetėliai, kurie skirti breketams, protezams, implantams nuo įprastų paprastų, sveikiems dantims skirtų dantų šepetėlių?

– Siekiant išlaikyti burnos sveikatą, kuomet tiesinami dantys ir kaupiasi apnašos, tikrai būtina gerai išvalyti dantis. Todėl gamintojai yra sukūrę daug priemonių, prisitaikančių prie esamos situacijos.

Breketams yra skirti šepetėliai, kur tarp šerelių yra iškirptas tarpas ir dar geriau prieinama prie danties ir taip palaikoma didesnė švara. Dar yra labai siauras, dviejų šerelių eilių dantų šepetėlis, kuris gali prieiti prie galinių dantų. O prie labai sunkiai prieinamų vietų yra vieno danties šepetėlis, kurio galvutė turi vieno pluošto šerelius ir yra labai maža.

Bet žinoma, norint sužinoti, kas geriausiai tinka jūsų dantims, reikia apsilankyti pas burnos higienistą, kuris ir parinks tinkamiausias priemones efektyviai išvalyti dantis.

Turint dantų implantus, galima juos valyti su tradiciniais šepetėliais, bet kartu labai tinka vieno danties šepetėliai, ypač jeigu yra įdėta didesnė konstrukcija.

– Dantų valymui priemonių ir metodų yra labai daug, bet kodėl tos dantų problemos ir toliau sėkmingai plinta?

– Šis klausimas yra retorinis. Pirmiausia kiekvienas žmogus savęs turėtų paklausti, ar jis sąžiningai tas priemones naudoja. Jeigu jis tikrai dvi minutes, du kartus per dieną, ryte ir vakare teisingai nuvalo dantis, o ne tik jaučia gaivą burnoje ir jam to užtenka, tai ir nebūna daug tokių problemų. Greičiausiai atsakymas būtų toks, kad žmonės per mažai skiria tam dėmesio, atmestinai ir skubotai atlieka tuos veiksmus ir ne pačios priemonės yra kaltos, o tai, kaip jos yra naudojamos.

 

LR Odontologų rūmų informacija