Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) šį antradienį (2022.04.19d.) informavo apie neaiškios kilmės vaikų ūminio hepatito (kepenų uždegimo) susirgimo atvejus, Danijoje, Airijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje bei priminė, kad balandžio pradžioje Jungtinės Karalystės sveikatos saugos agentūra fiksavo neaiškios kilmės vaikų susirgimus sunkiu hepatitu Škotijoje. Dar mažiausiai 61 susirgimo atvejis tirtas tarp 2 – 5 metų amžiaus vaikų ne tik Škotijoje, bet ir Anglijoje, Velse, Šiaurės Airijoje.

Pasak ECDC pranešimo, Jungtinėje Karalystėje vaikams pasireiškė sunkus ūminis hepatitas, dėl kurio buvo padidėjęs kepenų fermentų (AST ir ALT) kiekis daugiau kaip 10 kartų (iki daugiau nei 500 TV/l) ir daugeliu atvejų buvo nustatyta gelta. Dalis vaikų jautė pilvo skausmą, viduriavo, vėmė, tačiau nekarščiavo. Visgi, kai kurie susirgimai buvo itin sunkūs ir net buvo atlikta kepenų transplantacija.

Atlikti vaikų laboratoriniai tyrimai atmetė virusinių hepatitų, kuriuos gali sukelti žinomi  A, B, C, D ir E hepatitų virusai, priežastį. Intensyviai ieškoma, kas galėjo sukelti vaikams hepatitą.

Atlikti toksikologiniai tyrimai atmetė hipotezę, kad kepenų uždegimus vaikams galėjo sukelti kažkokios toksinės medžiagos.

Pasak ECDC pranešimo, iš 13 susirgimo hepatitu atvejų Škotijoje, trijų SARS-CoV-2 infekcijos testas buvo teigiamas, penkių – neigiamas, o dviejuose buvo užfiksuota infekcija per tris pastaruosius mėnesius. Nebuvo nustatyta jokio ryšio su COVID-19 vakcina. Vykdant apklausą, surinkta išsami informacija apie susirgusiųjų mitybą, gėrimus, asmeninius įpročius, tačiau nebuvo nustatyta jokio bendro poveikio.

Taip pat informuojama, kad vienuolikos iš 13 atvejų Škotijoje buvo gauti adenoviruso tyrimo rezultatai, iš kurių penki buvo teigiami.

Šiuo metu tiksli šių vaikų hepatito priežastis lieka nežinoma, bet pasak tyrėjų, atsižvelgiant į epidemiologinį ir klinikinį hepatito vaizdą, vis daugiau požymių, jog tai infekcinės etiologijos hepatitai. Tyrimai vyksta visose apie vaikų susirgimo atvejus pranešusiose šalyse.

Parengta remiantis 2022 m. balandžio 19 d. ECDC informacijos šaltiniu ČIA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija