Lietuvoje naudoti asbestą ar jo turinčius gaminius yra uždrausta nuo 2005 metų, tačiau jo vis dar galima rasti senesnės statybos namų stogų dangose. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos atkreipia dėmesį, kad asbestas yra toksiška pirmos grupės kancerogeninė medžiaga, todėl keičiant asbestocementinę (šiferinę) stogų dangą, būtina laikytis saugaus darbo su šia nuodinga medžiaga reikalavimų.

Kas yra asbestas?

Asbestas (gr. „asbestos“ – neužgesinamas) yra pluoštinis mineralas, atsparus ugniai, rūgštims, šarmams, geras šilumos, garso, elektros izoliatorius.

Kur paplitęs asbestas?

Asbesto randama stoguose ir sienose, pertvarose, šilumos tinklų ir vamzdynų izoliacijose, vėdinimo įrenginiuose ir vamzdynuose, asbestcemenčio vamzdžiuose, elektros skirstymo spintose, elektros įrenginiuose, ugniai atspariose sienose, duryse ir t. t.

Kada asbestas pavojingas?

Kol asbesto turintys statiniai, konstrukcijos ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus nekelia. Pavojus sveikatai atsiranda tuomet, kai statinius, konstrukcijas ir gaminius laužant, ardant ar apdorojant aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos asbesto skaidulos. Žmogui įkvepiant asbesto skaidulų, jos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį, tapdamos įvairių nepagydomų vėžinių susirgimų bei asbestozės (plaučių audinio randėjimo), priežastis. Asbestas riziką susirgti plaučių vėžiu padidina apie 5 kartus. Dėl asbesto poveikio per metus Europos šalyse apytiksliai užregistruojama apie 20 000 mirčių nuo plaučių vėžio. Darbuotojų, dirbančių su asbestu, šeimos nariams taip pat gali kilti pavojus, nes asbesto likučiai gali prilipti prie darbuotojo drabužių. Tai vadinama „naudotu asbesto poveikiu“.

Asbesto poveikis sveikatai gali pasireikšti po daugelio metų

Trumpalaikis asbesto poveikis yra juntamas tik kelias dienas. Pavyzdžiui, vienkartinis remontas arba asbesto perkėlimas nesukels pavojaus sveikatai. Tačiau nors lengvas trumpalaikis poveikis gali nesukelti ligų, turėtumėte žinoti, kad asbesto poveikis gali kauptis daugelį metų. Be to, ekstremalus trumpalaikis asbesto poveikis gali sukelti pavojų. Pavyzdžiui, jei jus veikia toksiški dūmai iš apgadinto pastato, kurį sukėlė gaisras ar potvyniai, gali padidėti su asbestu susijusių ligų rizika. Ilgalaikis asbesto poveikis laikomas sunkiu ir užsitęsusiu asbesto poveikiu ir yra tikėtina su asbestu susijusių sveikatos problemų priežastis. Tyrimai rodo, kad iki 10 % žmonių, kurie ilgą laiką susiduria su asbestu, tiek darbe, tiek namuose, susirgs mezotelioma (piktybiniu pleuros naviku). Taigi asmenys, kurių darbas susijęs su remontu, renovacija ir priežiūra, turi didesnę poveikio riziką, todėl simptomai gali pasireikšti tik po 20–30 metų. Asbesto organizmas negali suskaidyti arba ištirpinti. Dalį įkvepiamų asbesto skaidulų sulaiko kvėpavimo takų gleivinė. Negiliai patekusias asbesto skaidulas galima iškosėti arba išpūsti pro nosį. Smulkiausios asbesto skaidulos prasmunka pro valomąsias kvėpavimo takų sistemas ir su oru patenka į atokiausias plaučių dalis. Kai kurie iš jų iškvepiami su oru. Tačiau dalis asbesto skaidulų plaučiuose pasilieka ir dažniausiai – visam gyvenimui.

Asbesto šalinimo pagrindinis tikslas yra apsaugoti aplinką nuo pavojingų asbesto plaušelių. Jeigu asbesto produktų yra jūsų namuose, ūkyje, patariama jo šalinimo darbus patikėti specialistams.

 

NVSC informacija