Vasara – stovyklų metas, todėl prasidėjus moksleivių vasaros atostogoms tėveliai suka galvas, kur išleisti vaiką pailsėti, o stovyklų organizatoriai – kaip saugiai pasitikti poilsiautojus. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Šiaulių departamentas primena pagrindinius higienos ir saugos reikalavimus, taikomus stovyklų organizatoriams, taip pat tėvams, kurie iš stovyklų sugrįžtančių vaikų laukia pailsėjusių ir sveikų.

Reikalavimai taikomi stovykloms, kuriose teikiamos apgyvendinimo paslaugos

Nors leidimas-higienos pasas stovyklų veiklai nėra išduodamas, tačiau turi būti sudarytos saugios vaikų poilsio, ugdymo ir priežiūros sąlygos, kurios yra išdėstytos Lietuvos higienos normoje HN 79:2010 „Vaikų poilsio stovykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“  (HN 79:2010).

Svarbu, kad stovyklų darbuotojai dirbtų sveiki, t. y. prieš pasitinkant poilsiautojus būtų pasitikrinę sveikatą ir išklausę pirmosios pagalbos ir higienos įgūdžių kursus. Taip pat svarbu pasirūpinti, kad prireikus pagalbos, gerai matomoje vietoje, būtų pirmosios pagalbos rinkinys.

Priėjimas prie maudymosi vietos turi būti neslidus ir neklampus

Jeigu stovykloje vaikai maudosi tose vietose, kurios nėra įteisintos kaip paplūdimiai, būtina pažymėti maudymosi vietų ribas. Nemokantiems plaukti vaikams ir ikimokyklinio amžiaus vaikams maudymosi vietos gylis negali būti didesnis nei 0,7 m. Mokyklinio amžiaus mokantiems plaukti vaikams – 1,3 m. Prieš stovyklos atidarymą reikia atlikti maudymosi vietos vandens mikrobiologinius tyrimus.

Atskiros patalpos berniukams ir mergaitėms

Pagal nustatytus reikalavimus, stovyklose gyvenamieji kambariai, tualeto, prausyklos, dušo patalpos turi būti atskiros mergaitėms ir berniukams. Gyvenamuosiuose kambariuose gali būti įrengta 10 vietų vaikams iki 10 metų ir 5 vietos vyresniems vaikams. Kambariuose kiekvienam vaikui turi būti numatyti baldai ar vieta asmeniniams drabužiams ir daiktams laikyti. Kiekvienam vaikui turi būti skiriama lova, pagalvė, antklodė, lovos skalbiniai, 2 rankšluosčiai. Jei vaikų miegui naudojamos dviaukštės lovos, draudžiama mažiesiems (vaikams iki 10 metų) miegoti antrame dviaukštės lovos aukšte. Rankšluosčius ir lovos skalbinius į stovyklą vaikai gali atsivežti patys, tačiau apie tai reikia pranešti iš anksto. Grindys turi būti neslidžios, lygios, lengvai valomos drėgnuoju būdu.

Svarbu pasirūpinti, kad tualete ir prausykloje būtų tualetinio popieriaus, muilo, vienkartinių rankšluosčių.

Geram vaikų poilsiui ypač svarbus miegas. Kad jis būtų kokybiškas, miegamuosius ir kitas ugdymui skirtas patalpas reikia natūraliai vėdinti, taip pat palaikyti tinkamą temperatūrą – 18–28 °C. Na ir žinoma, jokios apgyvendinimo ir poilsio paslaugos negali būti teikiamos be vandens. Pagal nustatytus reikalavimus, stovykloje turi būti nuolat tiekiamas karštas ir šaltas vanduo.

Stovyklos teritorija – tvarkinga, žolė – nušienauta

Kadangi vaikai stovyklose daug laiko praleidžia lauke, didelis dėmesys turi būti skiriamas teritorijos priežiūrai. Žolė turėtų būti pjaunama taip, kad vaikams nekiltų pavojus dėl erkių, kurios, kaip žinoma, dažniausiai tūno aukštoje žolėje. Jeigu žaidimų aikštelėse įrengtos smėlio dėžės, jos turi būti apsaugotos nuo užteršimo (jas reikėtų uždengti), o smėlis – keičiamas ar atnaujinamas kasmet.

Stovyklos kontroliuojamos

Vaikų poilsio stovyklos turi būti organizuojamos švarioje ir saugioje aplinkoje, todėl pastebėję, kad stovykloje nesilaikoma reikalavimų, kreipkitės į stovyklos organizatorius, kurie turėtų reaguoti ir trūkumus pašalinti. Jeigu visgi nepavyksta išspręsti iškilusių klausimų su organizatoriais, apie galimus pažeidimus galite pranešti tiesiai NVSC ar jo departamentui, esančiam kiekvienoje Lietuvos apskrityje. Informaciją apie asmenų aptarnavimo tvarką NVSC ir kontaktus rasite čia

 

NVSC informacija