Atvėsus orams aktyvia veikla užsiimantys gyventojai lauko erdves vis dažniau keičia į sporto klubus, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena, ką reikėtų žinoti apie sveikatos saugą sporto klubuose.

Būtina turėti leidimą-higienos pasą 

Sporto klubų paslaugų veikla privalo būti vykdoma šiai veiklai turint leidimą-higienos pasą, t. y. dokumentą, kuris užtikrina, kad patalpos, įranga ir inventorius atitinka nustatytus sveikatos saugos reikalavimus.

Higienos ir pirmosios pagalbos mokymai – privalomi

Sporto klubo paslaugas teikiantys asmenys, siekdami teikti profesionalias ir saugias paslaugas, turi išklausyti privalomus higienos įgūdžių ir pirmosios pagalbos mokymų kursus, o treniruotes vedantys asmenys – turėti specialų kūno kultūros ir sporto išsilavinimą.

Iš anksto supažindinti su sporto klubo tvarka

Sporto klubo lankytojus, prieš sudarant sutartį, svarbu tiksliai ir išsamiai informuoti apie saugų įrangos naudojimą, apie galimą riziką sveikatai, taip pat supažindinti su sporto klubo vidaus taisyklėmis.

Naudojami įrenginiai – saugūs, techniškai tvarkingi

Pagal nustatytus reikalavimus, sporto klubo patalpas ir įrangą būtina prižiūrėti kasdien: patalpos turi būti švarios, paviršiai, su kuriais liečiasi lankytojų oda, turi būti dezinfekuojami autorizuotomis biocidinėmis priemonėmis, naikinančiomis tuberkuliozės bakterijas, mielinius ir sporas sudarančius grybelius. Taip pat būtina kasdien valyti ir dezinfekuoti duše, prausykloje ir tualete esančius įrenginius. Sporto klubo patalpose, kuriose vyksta pratybos, turi būti įrangos, įrenginių, inventoriaus valymui skirtų priemonių, kuriomis galėtų naudotis sporto klubo paslaugų vartotojai.

Primename, kad sporto klube turi būti įrengtos šios patalpos:

  • patalpa pratyboms (užsiėmimams);
  • persirengimo patalpa, kur turi būti įrengtos vietos persirengti ir drabužiams bei daiktams susidėti (suolai, kėdės, spintelės, lentynos ir pan.);
  • persirengimo patalpoje (-ose) turi būti ne mažiau kaip vienas plaukų džiovintuvas 10 persirengimo vietų;
  • dušo patalpa, kurioje turi būti įrengtas ne mažiau kaip vienas ragelis 5 persirengimo vietoms;
  • tualetas, kur vienas unitazas ir viena kriauklė skiriama 30 persirengimo vietų.

Persirengimo ir dušo patalpos turi būti išdėstytos taip, kad iš persirengimo patalpos būtų galima patekti tiesiai į dušo patalpą.

Visas būtinas sąlygas sporto klubams nustato Lietuvos higienos norma HN 123:2013 „Sporto klubų paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Kaip paslaugų teikėjai laikosi šių nustatytų reikalavimų, tikrina NVSC specialistai pagal patvirtintą periodinės kontrolės planą, su kuriuo galite susipažinti čia.

Sporto klubo paslaugų teikėjai, norintys pasitikrinti, ar atitinka keliamus reikalavimus, kurių laikymasis bus patikrintas periodinės kontrolės metu, gali naudoti kontrolės klausimyną, skelbiamą čia.

 

Kontaktai žiniasklaidai