Nuo vasario 1 d. Žmogaus papilomos viruso vakcina bus galima skiepyti visus 11 metų sulaukusius vaikus. Vakcinos išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, todėl tėveliams vaikų skiepijimas nieko nekainuoja.

Iki šiol Lietuvoje pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių Žmogaus papilomos viruso (ŽPV) vakcina buvo skiepijamos tik mergaitės. Tačiau sveikatos ekspertams nustačius poreikį, nuspręsta sudaryti galimybę nemokamai skiepyti ir berniukus.

Dėl skiepijimo nuo ŽPV tėveliai su 11 m. mergaitėmis ir berniukais raginami kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jaunesni vaikai nėra skiepijami.

„Anksčiau Lietuvos gydymo įstaigose mergaitės buvo skiepijamos dvivalente ŽPV vakcina. Šįkart Valstybinės ligonių kasos nupirkta ir gydymo įstaigoms išdalinta ŽPV vakcina – devynvalentė. Tai reiškia, kad vakcina vaikus apsaugos nuo 9 tipų žmogaus papilomos virusų sukeliamų ligų, taigi bus gerokai efektyvesnė. Pirkinys dvejiems metams atsiėjo 3,64 mln. eurų“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

ŽPV yra dažniausia pasaulyje lytiniu būdu, per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu perduodama infekcija. Žmogaus papilomos virusai sukelia patologinių audinių darinių vystymąsi. Kai kurie iš šių virusų gali sukelti vyrų ir moterų išangės ir išorinių lyties organų vėžį.

Nustatyta, kad beveik visus gimdos kaklelio vėžinius susirgimus sukelia ŽPV infekcija. Manoma, kad Europoje maždaug 90 proc. išangės vėžio atvejų, 15 proc. moters išorinių lyties organų vėžio atvejų, 70 proc. makšties vėžio atvejų ir 30–40 proc. varpos vėžio atvejų sukelia ŽPV infekcija. Šalyse, kuriose vykdomos visuotinės skiepijimo nuo ŽPV programos, šiomis onkologinėmis ligomis sergama mažiau.

Ligonių kasos primena, kad ŽPV skiepijimo schemą sudaro dvi vakcinos dozės – tarp pirmos ir antros dozių turi būti ne trumpesnis kaip 6 mėn. laikotarpis. Visi vaikai nemokamai skiepijami dviem vakcinos dozėmis.

VLK duomenimis, praeitais metais kompensuojamąja vakcina nuo ŽPV Lietuvos gydymo įstaigose buvo paskiepyta arti 16,5 tūkst. mergaičių. Skaičiuojama, kad nuo vakcinacijos pradžios 2016 m. rugsėjį iki šių metų nemokamai bent viena ŽPV vakcinos doze šalyje buvo paskiepyta arti 69 tūkst. mergaičių.

Šiuo metu Lietuvoje vaikai nemokamai skiepijami nuo 14 infekcinių ligų.

Infografiką galite atsisiųsti iš čia.

Daugiau infografikų rasite čia.

(Freepik nuotr.)

Ligonių kasos kviečia:

VLK informacija