Į ligonių kasas dažnai kreipiasi gyventojai, sužinoję, kad jiems nutrūko privalomasis sveikatos draudimas. Žmonės klausia, kaip tokiu atveju elgtis. Valstybinės ligonių kasos specialistai primena, kad draudimas gali nutrūkti laiku nesumokėjus privalomojo sveikatos draudimo įmokos arba sumokėjus mažesnę sumą, nei nustatyta. Tokiu atveju įmoką arba trūkstamą įmokos dalį reikia sumokėti nedelsiant.

Teisė nemokamai gydytis yra neatsiejama nuo pareigos kiekvieną mėnesį mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Šių įmokų surinkimą administruoja „Sodra“, o surinkti mokesčiai pervedami į Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF). Fondo lėšomis yra finansuojama visų apdraustų gyventojų sveikatos priežiūra, kurią teikia ir viešos, ir privačios gydymo įstaigos Lietuvoje. Gyventojams, kurie moka arba už juos yra mokamos PSD įmokos, už sveikatos priežiūros paslaugas, dėl kurių apmokėjimo šios gydymo įstaigos yra sudariusios sutartis su ligonių kasomis, mokėti nereikia.

Privalomojo sveikatos draudimo sistema grindžiama visuotinumo ir solidarumo principais. Visuotinumas reiškia, kad visiems mūsų šalies piliečiams yra privaloma mokėti sveikatos draudimo įmokas ir kad kiekvienas jas sumokėjęs žmogus tampa apdraustuoju. Solidarumo esmė – kad kiekvienas gyventojas prisideda pagal savo galimybes, t. y. prie PSD prisideda absoliučiai visi, tik vieni – didesnėmis, kiti – mažesnėmis įmokomis, priklausančiomis nuo gaunamų pajamų. Tačiau įvykus draudiminiam įvykiui, nepaisant to, kokio dydžio įmokos mokėtos, kiekvienas turi teisę gauti reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, apmokamas iš PSDF.

Taip užtikrinamas visuotinis sveikatos draudimas ir tai, kad visi piliečiai gautų jiems būtinas sveikatos priežiūros paslaugas. Jeigu visuotinumo ir solidarumo principais nebūtų vadovaujamasi, tiek brangios, tiek ir įprastos gydymo paslaugos daugumai žmonių būtų tiesiog neprieinamos.

Einamojo mėnesio PSD įmoka turi būti sumokėta iki to mėnesio paskutinės dienos. Pasitaiko, kad pervedant įmoką nurodomi neteisingi asmens duomenys, įmokos dydis ar įmokos kodas. Tokiais atvejais, nors PSD įmokos yra sumokėtos, jos gali būti neapskaitytos, todėl PSD galiojimas nutrūksta.

Jeigu draudimui nutrūkus žmogui suteikiamos kompensuojamosios sveikatos priežiūros paslaugos, vaistai, medicinos pagalbos priemonės, jam skaičiuojamos ir PSD įmokų, ir suteiktų paslaugų išlaidų skolos.

Nutrūkus PSD galiojimui ir pacientui gavus, pavyzdžiui, gydytojo specialisto konsultaciją, skolos suma nebūtų labai didelė. Tačiau, jeigu suteikiama daugiau ar sudėtingesnių sveikatos priežiūros paslaugų, kompensuojamųjų vaistų gali tekti sumokėti ir kelis šimtus ar net kelis tūkstančius eurų. Ypač brangiai kainuotų chirurginės operacijos, onkologinių ir kitų lėtinių ligų gydymas. Paprastas būdas to išvengti – laiku mokėti PSD įmokas.

Visos PSD įmokos mokamos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas. Kokie yra įmokų kodai ir kaip jas sumokėti galima sužinoti „Sodros“ interneto svetainėje arba paskambinus į „Sodros“ informacijos centrą. Įstaigos interneto svetainėje taip pat galima pasitikrinti, ar nesusikaupė PSD įmokų skola: www.sodra.lt/pasitikrink.

Pasitikrinti, ar esate draustas, patogu ligonių kasų interneto svetainėje.

(Piktochart nuotr.)

Ligonių kasos kviečia:

VLK informacija