2023 m. vasario 9 d. Higienos institutas, norėdamas atkreipti visuomenės ir visų mokyklų bendruomenių dėmesį į sveiką gyvenseną bei tinkamai pažymėti sveikatą stiprinančių mokyklų veiklos 30-mečio sukaktį, pakvietė šalies mokyklas dalyvauti trečiajame nacionaliniame renginyje „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą 2023“ (toliau – Renginys). Pirmasis Renginys įvyko 2013 m. ir apėmė 45 savivaldybes, jame dalyvavo per 30 tūkstančių dalyvių iš daugiau kaip 400 mokyklų. Antrajame Renginyje, kuris įvyko 2018 m., dalyvavo per 42 tūkstančiai dalyvių iš 52 šalies savivaldybių ir įsijungė per 600 mokyklų. Šių metų trečiajame Renginyje dalyvavo per 55 tūkstančiai dalyvių iš 59 savivaldybių, į jį įsitraukė per 600 mokyklų.

Šio renginio organizatoriai – Sveikatos apsaugos ministerija, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Higienos institutas, šalies savivaldybių administracijos bei savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Renginio globėja – Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybė Lietuvoje.

Renginio tikslas – savivaldybėse propaguoti sveikatą stiprinančių mokyklų idėją ir vertybes, skleisti žinią apie sveikatą stiprinančių mokyklų bendruomenių veiklą, pristatyti jų gerąją patirtį, pagerbti mokyklų sveikos gyvensenos idėjų puoselėtojus.

Vos paskelbus informaciją apie Renginį šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigos, bendrojo lavinimo mokyklos, visuomenės sveikatos biurai, savivaldybių švietimo skyriai suskubo registruoti renginius, skirtus sveikatą stiprinančių mokyklų 30-mečiui paminėti, specialiai Renginiui skirtoje interneto platformoje.

 

Sveikatą stiprinančių renginių gausa ir savivaldybių administracijos, svečių iš švietimo ar sveikatos sektorių atstovų dėmesys jiems

 

Renginiui skirta interneto platforma buvo aktyvi iki gegužės 31 d., joje užregistruoti 789 renginiai. Nudžiugino tai, kad platformoje registravosi ne tik sveikatą stiprinančios mokyklos ar aktyvios mokyklos, bet ir Nacionaliniam sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui nepriklausančios mokyklos. Daugelis mokyklų užregistravo po keletą renginių, skirtų sveikatą stiprinančių mokyklų jubiliejiniams metams paminėti.

Po 4 ir daugiau renginių užregistravo: Akmenės rajono Ventos gimnazija (4), Biržų „Aušros“ pagrindinė mokykla (5), Druskininkų lopšelis-darželis „Žibutė“ (4), Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazija (5), Joniškio vaikų darželis „Vyturėlis“ (10), Jurbarko „Ąžuoliuko“ mokykla (4), Kauno lopšelis-darželis „Giliukas“ (4), Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius (5), Kauno Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazija (4), Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija (4), Kėdainių rajono Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazija (6), Kėdainių rajono Miegėnų pagrindinė mokykla (8), Kėdainių rajono Šėtos gimnazija (8), Kėdainių rajono Surviliškio Vinco Svirskio pagrindinė mokykla (4), Kėdainių rajono Josvainių gimnazija (4), Klaipėdos „Vyturio“ progimnazija (4), Klaipėdos Gedminų progimnazija (4), Klaipėdos lopšelis-darželis „Nykštukas“ (4), Klaipėdos rajono Visuomenės sveikatos biuras (21), Lazdijų mokykla-darželis „Kregždutė“ (19), Lazdijų rajono Šeštokų mokykla (6), Panevėžio rajono Paliūniškio pagrindinė mokykla (6), Panevėžio rajono Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla (6), Radviliškio lopšelis-darželis „Žvaigždutė“ (6), Rokiškio rajono Juodupės lopšelis-darželis (4), Šalčininkų rajono Eišiškių lopšelis darželis „Žiburėlis“ (15), Šiaulių „Romuvos“ progimnazija (4), Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjus (5), Vilniaus karaliaus Mindaugo mokykla (8), Vilniaus Simono Daukanto gimnazija (9), Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino gimnazija (4).

Kaip ir buvo kviesta, gausiausiai renginių užregistruota balandžio mėnesį, tad galime teigti, kad balandžio mėnesį aktyviai bangavo beveik visa Lietuva. Renginiuose dalyvavo kiekviena savivaldybė, kurioje yra bent viena sveikatą stiprinanti mokykla, tokių mokyklų yra 59 savivaldybėse.

Įstaigos, organizavusios renginius, Higienos institutui atsiuntė atskaitas ir nuotraukose užfiksuotas renginių akimirkas. Gauta šimtai ataskaitų su įspūdingomis nuotraukomis, bylojančiomis ne tik apie įvairias oro sąlygas, kuriomis teko organizuoti šventes, bet ir išradingus, įspūdingus renginius, kuriuose nestigo dalyvių laimingais ir linksmais veidais.

Renginių organizatoriai aprašymuose akcentavo, kad dažniausiai šventę atidarydavo savivaldybės meras, savivaldos administracijos atstovai ar kviestiniai svečiai iš švietimo ar sveikatos sektorių. Ne viena mokykla ar lopšelis-darželis susijungė su kitomis ugdymo įstaigomis ir kartu paminėjo šį gražų jubiliejų.

Mokyklų bendruomenės, aprašydamos renginių veiklas, pabrėžė, kad kiekvienai iš jų sveikatos stiprinimas mokykloje yra neatsiejama gyvenimo dalis. Sveikatą stiprinančių mokyklų veiklos 30-mečiui paminėti skirti renginiai – tai dar viena galimybė parodyti visiems, kad gyventi sveikai nesunku. Taip pat buvo akcentuojama dalyvių gera nuotaika, noras ir toliau veikti sveikatos labui.

 

Ką gi veikė mokyklos, dalyvaudamos renginiuose „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą 2023“?

 

Jonavos visuomenės sveikatos biuras pakvietė ugdymo įstaigas į bendrą renginį ir surengė smagias žaidynes Sporto arenoje. Jas vykdė Respublikinė ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacija. Vyresniųjų klasių komandos dalyvavo orientavimosi varžybose, kurias surengė Lietuvos orientavimosi sporto federacija. Renginiuose dalyvavo 745 dalyviai.

Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla, skatindama fizinį aktyvumą, į Renginį įtraukė mokyklos socialinius partnerius – seniūniją, policiją, darželį – ir organizavo šokių pertraukas, o po pamokų pakvietė visus į šokių maratoną, kuriame buvo renkama kūrybiškiausia, techniškiausia, energingiausia bei charizmatiškiausia šokėjų pora. Renginį vainikavo bendras visų mokyklos mokinių šokis ir žaibiškas sambūris („flešmobas“), skirtas Sveikatą stiprinančių mokyklų 30-mečiui paminėti. Renginyje dalyvavo 800 dalyvių, o šventės akimirkos įamžintos filmuke.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius, Kauno švietimo inovacijų centras, Kauno miesto Visuomenės sveikatos biuras į Renginį pakvietė 41 ugdymo įstaigą su 5586 dalyviais drauge paminėti jubiliejinius metus ir pasiūlė įsitraukti į tokias veiklas kaip bendra rytinė mankšta, ikimokyklinio ugdymo įstaigų bendruomenių projektas „Sveikatos grandinėlė“, 2 skirtingi žygiai ir paskaitų ciklas „Sveikata kūno ir proto harmonija“. Visuose renginiuose netrūko gerų emocijų, staigmenų bei dovanų.

Ignalinos „Šaltinėlio“ mokyklos pedagogai parengė 40 val. paskaitų ciklą apie tai, kaip judumas veikia vaiko kalbą. Renginio metu vyko teoriniai ir praktiniai užsiėmimai, buvo akcentuojamos sveikatą stiprinančios mokyklos idėjos. Renginyje dalyvavo 202 dalyviai.

Kėdainių „Spindulio“ mokykla į svečius pasikvietė Prienų krepšinio komandos „LABAS GAS“ žaidėjus ir surengė įtraukiojo krepšinio renginį, kuriame mokiniai sportavo su profesionaliais krepšininkais: atliko bendrą apšilimo mankštą, mokėsi taisyklingai atlikti sportines užduotis. Renginyje dalyvavo 22 dalyviai. Kėdainių  visuomenės sveikatos biuras pakvietė visas rajono sveikatą stiprinančias mokyklas dalyvauti bendrame šventiniame renginyje. Jis prasidėjo gražia, spalvinga eisena, kurios dalyviai buvo pasipuošę tautine atributika. Po eisenos visi dalyviai buvo pakviesti bendrai pasimankštinti, vėliau šoko masinius šokius. Renginį užbaigė energinga Vido Bareikio koncertinė programa. Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis ir Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro vadovas Romualdas Sabaliauskas įteikė padėkas švietimo įstaigoms, priklausančioms Nacionaliniam sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui, ir padėkas mokytojams, įnešusiems didžiausią indėlį į sveikatą stiprinančios mokyklos veiklą.  Renginyje dalyvavo 935 dalyviai.

Klaipėdos miesto Visuomenės sveikatos biuro organizatoriai į Renginį pakvietė net 36 ugdymo įstaigas. Jų teigimu, vaikų ir suaugusiųjų šypsenos, juokas ir bendra veikla visus suvienijo ir suteikė gerų emocijų. Dalyviai smagiai praleido dieną ir išsiskirstė su puikia nuotaika. Vaikams labiausiai patiko 762 susirinkusių dalyvių būrys ir jų masinis šokis. Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro iniciatyva surengtas renginys „Kelk sveikatos bangą!“ subūrė 15 ugdymo įstaigų. Jo metu Gargžduose (Gargždų parko Minijos slėnyje) buvo pasiekti net 2 Lietuvos rekordai: masiškiausios šokių pamokos ir didžiausio iš vytelių nupinto simbolio. Renginyje dalyvavo 828 dalyviai.

Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras subūrė visų Lazdijų rajono sveikatą stiprinančių ugdymo įstaigų komandas kviesdamas kartu pajudėti ir norėdamas padėkoti ugdymo įstaigoms už jų bendruomenių sveikatos stiprinimą, sveikatos žinių gerinimą. Renginys prasidėjo masine mankšta, po jos visi dalyviai žygiavo į pagrindinę renginio vietą – miesto parką, kuriame dalyviai judėjo, atliko teorines ir praktines užduotis.

Panevėžio miesto 15 ikimokyklinio ugdymo įstaigų išsiruošė į masinį bėgimą apie miesto Senvagę, bėgime dalyvavo 879 dalyviai. Renginio organizatoriai Panevėžio lopšeliai-darželiai „Gintarėlis“, „Voveraitė“ ir „Vaivorykštė“ buvo apdovanoti miesto mero padėkos raštais. Kitame renginyje, vykusiame Kultūros ir poilsio parke, 9 Panevėžio ikimokyklinės įstaigos surengė kliūčių ruožo turnyrą. Renginio organizatoriai Panevėžio lopšelis-darželis „Riešutėlis“ džiaugėsi dalyvių gausa (susirinko 220 dalyvių), jų aktyvumu ir gera nuotaika. Panevėžio lopšelis-darželis „Žilvinas“ organizavo sveikatinimo savaitę „Sportuokime su draugais“: įstaigos kieme rengė rytines mankštas, estafetes, paspirtukų dieną, vaisių ir salotų gaminimo užsiėmimą, krepšinio pamokėles, susipažino su kovos menų Muay thai pratimais, surengė orientavimosi sporto ir kvadrato varžybas kartu su darbuotojais ir tėvais. Vaikai piešė piešinius, kuriuose pavaizdavo savo įspūdžius. Po renginio tėvų ir darbuotojų mintys išsakytos vienu žodžiu – nuostabu! Renginiuose dalyvavo 249 dalyviai. Panevėžio rajono Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija surengė šokių fiestą, kuri vyko Krekenavos kultūros centre. Salė buvo sausakimša renginio dalyvių, svečių, mokytojų, tėvų. Scenoje pasirodė net 15 šokėjų grupių – nuo pirmokų iki vienuoliktokų. Kaip teigia renginio organizatoriai, „sukėlėme didelę bangą. Renginio tikslas – parodyti vietos bendruomenei, kad sveikatos stiprinimas yra neatsiejama visų mūsų gyvenimo dalis, buvo pasiektas“. Renginyje dalyvavo 350 dalyvių.

Plungės rajono savivaldybės renginyje dalyvavo 10 mokyklų ir darželių. Šventė prasidėjo eisena su Renginio vėliavomis ir atributika, paskui vyko bendra mankšta, visų darželių ir mokyklų pasirodymai, apdovanojimai, įvairios sportinės veiklos: mažieji žaidė futbolą, išbandė dziudo imtynes, ėjimą su lazdomis, dalyvavo estafetėse ir kitose rungtyse. Judriąsias veiklas renginio dalyviams organizavo Plungės sporto ir rekreacijos centro, Plungės futbolo klubo „Babrungas“ treneriai ir Plungės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai. Renginys vyko Plungės miesto Aktyvaus laisvalaikio ir pramogų zonoje. Pagrindinis šventės organizatorius – Plungės lopšelis-darželis „Vyturėlis“, renginyje dalyvavo per 400 dalyvių.

Radviliškio rajono Šeduvos lopšelis-darželis pakvietė į šeimų sporto šventę „Judėjimo banga Šeduvos lopšelyje-darželyje 2023“ ir surengė visai bendruomenei nepakartojamą renginį su įvairiomis rungtimis, žaidimais, bendru šokiu. Renginyje dalyvavo 134 dalyviai.

Šakių „Varpo“ mokykla išsirengė į 8 kilometrų žygį, prie kurio prisijungė 467 dalyviai. Po žygio renginio organizatoriai su partneriais surengė diskusiją.

Šiaulių „Romuvos“ progimnazija organizavo renginį „Šokio banga“ ir pakvietė mokyklos bendruomenę į masinį šokį, kuriame dalyvavo per 600 dalyvių.

Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos bendruomenė surengė dviračių žygį, kuriame dalyvavo 30 dalyvių. Mokyklos kolektyvas atsakingai ruošėsi šiam renginiui – įsigijo marškinėlius su logotipu „Sveika mokykla“ ir plakatą „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą“. Kaip teigia renginio organizatoriai, renginio metu buvo paskleista žinutė visuomenei apie sveikatą stiprinančią mokyklą ir jos puoselėjamas sveikatinimo idėjas. Renginys buvo viešinamas Vidiškių pagrindinės mokyklos bendruomenei, rajono švietimo bendruomenės Facebook paskyroje, rajoniniame laikraštyje „Gimtoji žemė“.

Vilkaviškio rajono Visuomenės sveikatos biuras surengė šventę rajono ugdymo įstaigoms pakviesdamas jas į masines eitynes, kurias lydėjo Marijampolės apskrities Vilkaviškio rajono policijos komisariato pareigūnai, Vilkaviškio jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestras ir šokėjos. Renginys vyko Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos stadione. Šventės dalyvius pasveikino rajono meras Algirdas Neiberka ir vicemerė Daiva Riklienė. Renginyje dalyvavo 200 dalyvių.

Vilniaus lopšelis-darželis „Pilaitukas“ taip pat subūrė bendruomenę į renginį, skirtą sveikatą stiprinančių mokyklų jubiliejiniam gimtadieniui paminėti. Šventės pradžioje renginio dalyviai sušoko iš anksto išmoktą bendrą šokį, vėliau dainavo, deklamavo eilėraščius. Po renginio ant didelių lapų piešė sveikinimus sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui ir juos sudėjo į parodą „Dovana sveikatą stiprinančių mokyklų gimtadieniui“. Renginyje dalyvavo 297 dalyviai.

Vilniaus Lazdynų mokykla Renginiui skyrė visą savaitę. Jos metu vedė linksmas mankštas, tinklinio, stalo teniso turnyrus, žaidė boulingą, gamino ir vaišinosi sveikais užkandžiais, organizavo konkursą „Daugiausia nužingsniavęs mokinys“, surengė bendrą sveikatinimo šventę „Sveikatinimo keliu žengiame kartu“ su Vilniaus lopšeliu-darželiu „Žemuogėlė“.  Dalykų mokytojai sveikos gyvensenos temą integravo į savo dėstomus dalykus. Renginiuose dalyvavo 669 dalyviai.

Vilniaus karaliaus Mindaugo mokykla sveikatą stiprinančių mokyklų 30-mečiui paminėti skyrė 8 renginius: protmūšį „Kaip sveikai maitiniesi tu?“, aktyvias šokių pertraukas, projektą „Sveikos mitybos piramidė“, tarpklasines pirmokų futbolo varžybas, tarpklasines kvadrato varžybas, lengvosios atletikos varžybas, lėkščiasvydžio varžybas, projektą „Vaisių ir daržovių spalvos“. Renginiuose dalyvavo 1130 dalyvių.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija surengė sveikatos žinių protmūšį, fizinio aktyvumo edukaciją su Šaulių sąjungos atstovu, inovatyvios sporto šakos – futbolo atmainos tekbolo – edukaciją. Renginiuose dalyvavo 253 dalyviai.

Visą savaitę sveikatinimo renginiams skyrė ir Vilniaus rajono Skaidiškių mokykla-darželis. Įstaigos bendruomenė surengė dvi parodas: nuotraukų apie vaikų sveiką gyvenseną ir vaikų piešinių, kuriuose vaikai pavaizdavo tai, kas, jų manymu, stiprina sveikatą ir padeda ją išsaugoti. Taip pat vaikai visą savaitę kas rytą mankštinosi. Vieną dieną visa bendruomenė sušoko linksmą šokį „Spalvotas traukinys“, vėliau vaikai išbandė jėgas varžydamiesi linksmose estafetėse. Kitą dieną vaikai su mokytojų, jų padėjėjų, tėvų ir administracijos palyda iškeliavo į žygį po Skaidiškių parką, po žygio vaikams buvo įteikti specialūs medaliai. Renginiuose dalyvavo 136 dalyviai.

Zarasų profesinė mokykla organizavo sportadienį – dieną, skirtą sportui, sveikatos stiprinimui ir sveikos gyvensenos propagavimui. Renginio diena prasidėjo bendra mankšta, vėliau vyko akcija „Apibėkime mokyklos teritoriją“, buvo žaidžiamos draugiškos tarpmokyklinės tinklinio varžybos. Visus nudžiugino ant mini batutų vykusi „InoJump“ treniruotė, į kurią įsitraukė ir mokyklos darbuotojai. Buvo surengti praktiniai pirmosios pagalbos mokymai. Kaip teigia šventės organizatoriai, „per visas pertraukas mokykloje skambėjo nuotaikinga muzika, įkvepianti šokiui, skatinanti pajudėti; norintys galėjo atsigerti vandens ar pasivaišinti vaistažolių arbata, vaisiais ir sveikuoliškais kepiniais“. Sportadienis pavyko puikiai, pabrėžė organizatoriai. Renginiuose dalyvavo 352 dalyviai.

Paminėjome ne visus Renginio dalyvius ir jų organizuotas veiklas – atkreipėme dėmesį į išskirtinius sumanymus ar renginių dalyvių skaičių. Iš atsiųstų ataskaitų ir nuotraukų matome, kad daugelis mokyklų renginius pradėjo eitynėmis, nešdami sveikatą stiprinančios mokyklos simbolius: vėliavas „Sveika mokykla“, plakatus „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą 2023“ ir vilkėdami savo pačių pasigamintus marškinėlius su emblemomis „Sveika mokykla“. Pastebime, kad šių metų renginiuose daug dėmesio skirta fiziniam aktyvumui, kuris dažnai buvo jungiamas su teatralizuotais elementais ar intelektą lavinančiomis užduotimis, įvairiais praktiniais užsiėmimais, tokiais kaip pirmosios pagalbos teikimo pamokos, sveikų užkandžių gaminimas, piešimas, diskutavimas ar bendravimas su kviestiniais svečiais – žinomais sportininkais, policijos pareigūnais, šauliais.

Ne vienoje savivaldybėje buvo organizuotos konferencijos, skirtos sveikatą stiprinančių mokyklų veiklos 30-mečiui paminėti, kuriose dalyvavo savivaldybių merai, administracijos darbuotojai, švietimo skyrių, visuomenės sveikatos biurų darbuotojai, svečiai, vietos ugdymo įstaigų bendruomenių atstovai, vietos televizija. Konferencijose buvo aptariamos aktualios vaikų sveikatos problemos, ieškoma būdų joms spręsti, dalijamasi gerąja patirtimi bei idėjomis dėl geresnės vaikų sveikatos. Daugeliui sveikatą stiprinančių mokyklų bendruomenių buvo įteiktos savivaldybės mero padėkos ir įsteigtos savivaldybės administracijos dovanos už sveikatą stiprinančių idėjų ir vertybių puoselėjimą bei įgyvendinimą.

 

Renginio „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą 2023“ organizatoriai savivaldybėse

 

Didelį indėlį organizuojant Renginį savivaldybėse atliko savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, daugeliu atvejų jie ir buvo pagrindiniai Renginio organizatoriai. Visuomenės sveikatos biurai taip pat rengė padėkas ir dovanėles mokyklų bendruomenėms, dėkojo specialistams, kurie savo kasdieniu darbu daro didelę įtaką vaikų požiūriui į sveikatą, jos stiprinimą. Dėkojame Visuomenės sveikatos biurų darbuotojams už atliktą didelį darbą organizuojant Renginį, už sutelktas mokyklų bendruomenes ir paskleistas sveikatos stiprinimo idėjas.

Negalime nepaminėti, kad kai kuriose savivaldybėse Renginio organizavimo iniciatyvą perėmė savivaldybių švietimo skyrių darbuotojai ir kartu su mokyklomis ar visuomenės sveikatos biurų specialistais kvietė mokyklas į masines šventes, sveikino jų  dalyvius, džiaugėsi dalyvių pasiekimais. Dėkojame organizatoriams už puikius renginius ir suteiktas geras emocijas.

Norime padėkoti ir Nacionalinio sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo bendruomenių nariams, kurie patys organizavo Renginį, kvietė vietos bendruomenę bei svečius būti kartu ir paminėti sveikatą stiprinančių mokyklų veiklos 30-metį, pagerbti savo bendražygius, kurie neatlygintinai dirba vaikų sveikatos labui. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad šios mokyklos garbingai puoselėja sveikatą stiprinančios mokyklos vardą, dėkojame joms už sveikatinimo veiklų organizavimą, idėjų palaikymą.

Dauguma Renginio dalyvių buvo vaikai ir mokiniai, tačiau ne mažiau aktyvūs buvo ir jų tėveliai, kiti ugdymo įstaigų darbuotojai, kviestiniai svečiai. Renginiai vyko miestų aikštėse, stadionuose, parkuose, mokyklų kiemuose. Dalyviai žygiavo miškų takeliais ir ežerų pakrantėmis, gėrėjosi bundančios gamtos vaizdais, vykdė organizatorių numatytas užduotis.

Visur Renginio dalyvius lydėjo muzika, gera nuotaika, džiaugsmas, organizatorių parengtos įdomios veiklos ir apdovanojimai. Todėl nenuostabu, kad dažnoje ataskaitoje buvo paminėta, jog mokykla džiaugiasi būdama sveikatą stiprinančia mokykla, rodančia plačiajai visuomenei, kad šių mokyklų veikla yra prasminga ir naudinga vaikams, ir žada toliau garbingai saugoti šį vardą.

Renginys sukvietė ne tik mokyklų bendruomenes, bet ir politikus, savivaldos atstovus, visuomenę. Jo metu buvo paskleista pagrindinė žinutė – sveikatą stiprinanti mokykla sutelkia mokyklos bendruomenę sveikesniam ir turiningesniam gyvenimui.

Renginio dalyvių gausa parodė, kad pagrindinis tikslas – parodyti vietos bendruomenėms, kad sveikatos stiprinimas yra neatsiejama visų mūsų gyvenimo dalis ir kad jau trisdešimt metų skleidžiama sveikatą stiprinančių mokyklų idėja keičia ir gali veikti ne tik mokinių, bet ir visos mokyklos bendruomenės sveikatą, PASIEKTAS!

 

Nacionalinio renginio „Sveikatą stiprinančių mokyklų banga per Lietuvą 2023“ nuotraukų albumą vėliau galėsite rasti Higienos instituto „Facebook“ paskyroje.

 

 

Pagal Renginio organizatorių ataskaitas parengė Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Nijolė Paulauskienė.

Daugiau informacijos el. paštu nijole.paulauskiene@hi.lt arba mob. tel. 8 667 43 368.