Atėjo vasara, o su ja ir pirmi karščiai, kurie džiugina, kai laiką leidžiame gamtoje, prie vandens telkinių. Vis dėlto karštis gali būti pavojingas ar net pražūtingas, jei elgsimės neatsakingai.

Vienas iš pavojų – karštą dieną palikti vaikus vienus automobiliuose!

Kartais tėvai, norėdami greitai sutvarkyti savo reikalus, sąmoningai palieka vaikus (ypač, jei jie miega) automobilyje, manydami, kad per pusvalandį nenutiks nieko blogo. Kai kurie tėvai, palikdami vaikus vienus automobilyje, saugumo sumetimais netgi uždaro langus – oro cirkuliacijos iš viso nebelieka. Pasitaiko atvejų, kai tėvai tiesiog pamiršta, kad jų vaikas liko automobilyje. Kartais žaisdami vaikai patys atsitiktinai užsitrenkia automobilio salone ar bagažinėje. Tokie atvejai gali baigtis vaiko perkaitimu ar net mirtimi!

Per trumpą laiką mažą vaiką, ypač kūdikį, gali ištikti šilumos smūgis. O tai jau yra kritinė būsena. Vaikus palikti automobilyje yra pavojinga, nes temperatūra viduje, ypač jei jis pastatytas saulėtoje vietoje, gali pakilti akimirksniu. Net automobilyje su atvertu langu, ar stovinčiame pavėsyje, vidaus temperatūra per palyginti trumpą laiką gali pasiekti pavojingą lygį. Vaikas perkais, nors tėvams atrodė, kad jį paliko neilgam.

Dauguma automobilių šiais laikais turi oro kondicionavimo įrangą, leidžiančią jų salonuose palaikyti norimą oro temperatūrą. Dėl to gali susidaryti labai apgaulingas įspūdis, kad ir automobiliui sustojus, salone išliks vėsu. Esant karštam orui, temperatūra automobilyje gali pakilti 10–15°C per 15 minučių! Net tada, kai lauke 16°C, temperatūra saulės atokaitoje uždarame automobilyje vos per 1 valandą gali pasiekti 40°C. Buvo atliktas tyrimas, norint nustatyti, kokią įtaką automobilio spalva daro temperatūrai jo salone. Paaiškėjo, kad įtaka nėra didelė ir temperatūros rodmenys skyrėsi nežymiai (žr., pav.).

Paveikslėlyje pavaizduotas temperatūros kilimas automobilyje per 1 valandą, kai lauko oro temperatūra yra 26ºC.

 

Temperatūra, viršijanti 40º C, gali būti pražūtinga kiekvienam, o ypač vaikui. To priežastys yra šios:

  • Vaiko organizmas sunkiau prisitaiko prie karščio, net ir nedidelis temperatūros šuolis gali lemti vaiko perkaitimą (hipertermiją)! Kūdikio termoreguliacija nėra visiškai išsivysčiusi, todėl ji gali labai greitai išsibalansuoti.
  • Vaiko kūno temperatūra kyla 3–5 kartus greičiau nei suaugusiojo, kadangi vaiko organizme yra mažesnis vandens rezervas nei suaugusiojo.
  • Hipertermija gali pasireikšti per 20 minučių, o mirtis gali ištikti po dviejų valandų.

Dažniausiai hipertermijos aukomis automobiliuose tampa 0–4 m. amžiaus vaikai. Transporto priemonėse perkaitę vaikai patenka į ligoninę ir reikia daug pastangų, siekiant suvaldyti jų organizmo būklę.

 

 Prevencinės priemonės

 

  • Niekada nepalikite vaiko automobilyje net trumpam.
  • Pastebėję vaiką ar vaikus vienus paliktus automobilyje, nedelsdami skambinkite tel. 112.
  • Važiuodami automobiliu kartu su vaiku, pasidėkite savo daiktus (rankinę, telefoną ir pan.) and grindų prie galinės sėdynės. Taip lengviau prisiminsite, kad vaikas yra su jumis.
  • Visiems išlipus iš automobilio, užrakinkite jį. Laikykite raktelius vaikams nepasiekiamoje vietoje. Net jei neturite vaikų, svarbu imtis atitinkamų atsargumo priemonių, kad apsaugotumėte kaimynų šeimas.
  • Jei jūsų vaikas dingo, visada nepamirškite pirmiausia patikrinti vandens telkinio, jei toks yra, ir transporto priemonę, įskaitant bagažinę.

 

Jei įtariate, kad vaikas perkaito

 

Karščiavimas ir perkaitimas yra skirtingi dalykai. Perkaitusio vaiko kūno temperatūra gali išlikti įprasta – apie 37ºC. Perkaitimas gali ištikti staiga ir labai sunkia forma arba pasireikšti palaipsniui. Dėl perkaitimo gali sutrikti centrinės nervų sistemos veikla, atsirasti galvos smegenų pažeidimų. Šilumos smūgį patyrusį vaiką gali ištikti net mirtis.

 

Požymiai, rodantys, kad vaikas perkaito

 

  • Vienas iš pirmų požymių yra prakaitinis bėrimas, kuris parodo, kad aplinkos temperatūra kūdikiui ar vaikui yra per didelė.
  • Sumažėjęs šlapimo kiekis (net, jei vaikas valgo ir geria). Tokiu atveju, skysčių vaikui reikia duoti dvigubai daugiau nei jų jis išgeria įprastai.
  • Vaikas pasidaro vangus, mažiau juda.

Išvardyti perkaitimo požymiai yra rimtas signalas, todėl juos pastebėjus vaiką būtina išvesti iš karštos aplinkos ir užtikrinti, kad jis vartotų skysčius.

Jeigu vaikui šalia minėtų požymių pradeda staiga kilti temperatūra ir pasiekia 40ºC, jeigu jis visiškai neprakaituoja, mažėja ašarų kiekis, kas rodo, kad vaikui labai trūksta skysčių, ir situacija gali pablogėti akimirksniu, būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą ar skambinti telefonu 112!

Būkite saugūs ir saugokite savo vaikus!

 

 

Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Liuda Ciesiūnienė el. liuda.ciesiūniene@hi.lt, mob. tel. +370 658 86 750.