Dantų implantacija – labai dažna gydymo procedūra, šiais laikais reikalinga vis platesniam pacientų ratui. Ir nors vis dar gajus mitas, kad dantų implantai tarnauja „visą gyvenimą“, implantų lūžių ir kitokių techninių komplikacijų neretai pasitaiko. Kodėl taip nutinka net ir naudojant pažangias skaitmenines technologijas, ką tokiu atveju daryti ir į ką atkreipti dėmesį, kad komplikacijų būtų kuo mažiau – laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo gyd. odontologas ortopedas prof. dr. Vygandas Rutkūnas, rašo portalas Lrytas.lt.

– Kaip dažnai pasitaiko dantų protezų ar implantų komplikacijų?

– Komplikacijos pasitaiko ir su protezais ant natūralių dantų, ir su natūraliais dantimis po endodontinio dantų gydymo. Tad komplikacijų visada būna. Jų pasitaiko ir su implantais.

Komplikacijos skirstomos į dvi grupes – biologines ir technines. Biologinės komplikacijos yra įvairūs uždegimai, karieso pažeidimai, periodonto ligos, kraštinio kaulo netikimas, kuris gali vykti ir apie implantus. O techninės komplikacijos yra protezų nuskilimai, lūžiai, fiksuojančių varžtelių įvairios komplikacijos, deformacijos ir lūžiai.

Techninių komplikacijų procentas varijuoja, priklausomai nuo protezinės konstrukcijos. Komplikacijos gali vykti keliais lygiais – pačiame proteze, atramoje, ir taip pat implante. Daugiausia komplikacijų būna su vainikėliais, ypatingai jeigu jie yra senesnės konstrukcijos.

Pati nemaloniausia ir sudėtingiausia komplikacija yra implanto lūžis. Nors tokių komplikacijų procentas yra tikrai mažas – kai kurie tyrimai sako, kad tik 2 proc., – tai yra sudėtingos situacijos, kurias nėra lengva išspręsti.

Tad komplikacijos vertinamos ne tik pagal dažnį, bet ir sunkumą, patiriamą diskomfortą ir piniginius kaštus, reikalingus jų sutvarkymui. Kai kurios komplikacijos pasitaiko retai, bet yra įsimenančios ir sunkios.

– Ar danties implantas yra visam gyvenimui?

– Kiekvieną gydymą atlikdamas gydytojas tikisi, kad tai bus paskutinis protezas tam pacientui ir jis „tarnaus“ ilgą laiką, gal net visą gyvenimą. Deja, bet realybė yra kitokia. Net ir tobuliausia kramtymui pritaikyta struktūra – dantis, – evoliucionavusi per milijonus metų, „netarnauja“ visą gyvenimą, tad ir su šiais techniniais dalykais nutinka visko. Tad pacientams sakyti, kad tai „tarnaus“ visą gyvenimą, būtų neatsargu.

– Kodėl kyla komplikacijos?

– Yra faktorių, kurie susiję su pacientu, taip pat yra ir su gydymo strategija susijusių faktorių. Taip pat ir dėl pačių implantų ir protezinių dalių techninių savybių. Tad faktorių gali būti daug.

Taip pat svarbu, ar pacientas po gydymo atvyksta poproteziniams vizitams. Dažnai reikia tikrai ilgai pasakoti pacientui, kodėl tokių vizitų reikia. Net ir su natūraliais bei sveikais dantimis rekomenduojama bent kartą per metus apsilankyti pas odontologą profilaktikai. Tačiau dažnai taip nutinka, kad pacientai pamiršta tuos poprotezinius vizitus. Pasitaiko ir tokių kuriozinių situacijų, kai ateina po dešimties nieko nedarymo metų.

Nereikia taip užleisti situacijos, reikia suprasti, kad tai nėra implantas nėra toks patikimas sprendimas, kaip natūralus dantis. Implantui reikalinga profesionali priežiūra ir intensyvesnė nei įprastai asmeninė priežiūra.

– Ar dažnai implantai lūžta dėl traumų?

– Dantų traumų atžvilgiu implantai yra ganėtinai atsparūs. Dažniausiai, jeigu kalbame apie traumas, tai yra natūralių dantų pažeidimai. Implantų lūžiai dėl traumų pasitaiko tikrai retai, nebent tai jau tikrai labai didelė trauma. Tačiau buitiniams trinktelėjimams dantų implantai yra pakankamai atsparūs.

– Kaip elgtis lūžus implantui?

– Tokiu atveju reikia kreiptis profesionalios pagalbos. Galima pasakyti, kad odontologijos praktika tikrai evoliucionavo dėl patarimų dėl režimo po dantų implantacijos. Pacientams paaiškinama, kad jie turi būti budrūs, kad turi vykti reguliari poprotezinė priežiūra. Pacientas turi žinoti, ką daryti įvairiais atvejais.

Yra požymių, kurie leidžia įtarti techninę komplikaciją. Tokios vizualiai matomos komplikacijos, kaip vainikėlio nuskilimas, aiškiai indikuoja, kad reikia kreiptis pagalbos. Kalbant apie atramų ar implantų komplikacijas, mes instruktuojame pacientą, kad jeigu pajustų kokį nors laisvumą, klibėjimą, kad nenumotų ranka ir kreiptųsi į protezavusį ar implantavusį gydytoją. Kartais anksti pastebėta komplikacija gali būti išspręsta labai nesudėtingai. Tačiau nedarant nieko galima sulaukti daug sudėtingesnės komplikacijos.

Tad pacientams tokie dalykai turi būti paaiškinti, bet ir jie patys turi suprasti, kad turi tam tikrą atsakomybę, jeigu jie nusprendžia nesilankyti poproteziniams vizitams.


Kokiose burnos vietose dažniausiai pasitaiko komplikacijos, kaip prižiūrėti dantų implantus, kuo padeda skaitmeninės technologijos ir ką iš tikrųjų reikia frazė „garantija implantui“ – žiūrėkite pilnoje „Odontologai pataria“ laidoje: https://youtu.be/MJiDXPnUV5Q

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS ODONTOLOGŲ RŪMŲ INFORMACIJA