Nuo liepos 1 d. įsigaliojus naujai aprūpinimo judėjimo techninėmis pagalbos priemonėmis tvarkai, kurią nustato Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, didėja pacientų savarankiškumas ir priemonių prieinamumas bei mažėja administracinė našta medicinos darbuotojams. Esminis pokytis mažinantis administracinę naštą medicinos darbuotojams – Techninės pagalbos neįgaliesiems centro darbuotojai turės galimybę prisijungti prie E. sveikatos, nereikės papildomai kreiptis į gydytoją dėl dokumentų. 

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys akcentuoja, kad naujoji priemonių išdavimo tvarka yra orientuota į didesnį pasitikėjimą visais sistemos dalyviais, taip pat atsisakoma besidubliuojančių darbų, todėl medikams pastebimai sumažės administracinė našta, sumažės pacientų srautas ateinantis vien tik „popieriaus“.

„Ne vienas gydytojas man asmeniškai minėjo, kad nemaža dalis pacientų, norėdama gauti vieną ar kitą priemonę, turi minti jų slenkstį, taip ilginant eiles gydymo įstaigose. Biurokratinė našta dažnai lemia aptarnavimo kokybę bei mažina galimybę pasinaudoti pagalba. Dabar procesai skaitmenizuoti, atsisakoma medikų įsikišimo dalyje priemonių išdavimo, taip pat atsiranda didesnis paciento savarankiškumas. O tai gera žinia tiek medikams, tiek pacientams  – tiek dėl darbo krūvių, tiek dėl didesnio medicinos paslaugų prieinamumo“, – sako ministras.

Pagal naują tvarką, susiaurintas sąrašas judėjimo techninės pagalbos priemonių, kurioms reikia pateikti išrašus iš medicinos dokumentų ir sąlygų, kuomet juos reikia pateikti. Taip pat numatyta, kad Techninės pagalbos neįgaliesiems centras turės galimybę asmens medicinos dokumentus patikrinti prisijungęs prie E. sveikata sistemos ir jei juose yra užfiksuota, kad asmuo turi judėjimo sutrikimus, jam nereikės papildomai kreiptis į jį gydantį gydytoją dėl papildomo medicinos dokumento išrašymo.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad medicinos darbuotojai, įvertinęs asmens poreikį įsigyti techninės pagalbos priemonę, tai turi nurodyti  klinikiniuose elektroniniuose dokumentuose. Jei asmeniui nustatytas paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikis – būtina nurodyti šią informaciją. Klinikiniai elektroniniai dokumentai ar išrašai iš medicinos dokumentų reikalingi, kai dėl nurodytų techninės pagalbos priemonių asmuo kreipiantis pirmą kartą.

Nuo liepos 1 d. praplėstas judėjimo techninės pagalbos priemonių, kurias galima bus įsigyti su kompensacija, sąrašas. Taip pat sutrumpintas kai kurių judėjimo priemonių naudojimo laikas, įdiegtos kitos naujovės.

Techninių pagalbos priemonių išdavimu rūpinasi Techninės pagalbos neįgaliesiems centras prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Asmenų aprūpinimo judėjimo techninės pagalbos priemonėmis aprašą rasite čia: https://byt.lt/nAOP8.

SAM Komunikacijos skyrius