Ar pamenate, kada paskutinį kartą skiepijotės nuo stabligės? Ne? Tuomet prieš nuimdami rudens derlių pasikonsultuokite su savo šeimos gydytoju ir pasitikrinkite skiepų būklę. Specialistai atkreipia dėmesį, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu, pavyzdžiui, dirbant sode ar darže, gali tapti šios sunkios užkrečiamosios ligos priežastimi. Būtent per pažeistą odą dažniausiai į žmogaus organizmą ir patenka šią sunkią infekciją sukeliančios bakterijos. Svarbu atminti, kad persirgus stablige apsauginis imunitetas nesusiformuoja, t. y. susirgti galima pakartotinai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena apie dirvožemyje slypinčią pavojingą ligą – stabligę ir efektyviausią priemonę, apsaugančią nuo šios ligos – skiepus.

Rekomenduojama pasiskiepyti kas 10 metų

Kad būtų išlaikyta patikima ilgalaikė apsauga nuo šios infekcijos, suaugusiems skiepus reikia kartoti kas 10 metų. Lietuvoje 26 metų ir vyresni  asmenys skiepijami nemokamai. „Suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo difterijos. Pasiskiepijus imunitetas išlieka apie 10 metų, todėl labai svarbu kas dešimtmetį skiepus atnaujinti ir tai padaryti galima nemokamai. Dėl skiepų tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Specialistė pabrėžia, kad vakcina nuo stabligės yra saugi ir efektyvi, ja galima skiepyti bet kokio amžiaus žmones, nėščiąsias ir asmenis, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi.

Lietuvoje skiepai nuo stabligės yra įtraukti ir į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai 2 mėn., 4 mėn., 6 mėn., 18 mėn., 6–7 m. ir 15–16 m. skiepijami vakcina, kuri apsaugo ne tik nuo stabligės, bet ir nuo kokliušo bei difterijos.

Gali lūžti kaulai

Stabligė – ūminė užkrečiamoji  liga, kurią sukelia bakterijos Clostridium tetani išskiriamas toksinas, pažeidžiantis nervų sistemą ir sukeliantis raumenų traukulius.

Ligos inkubacinis periodas svyruoja nuo kelių dienų iki 3–4 savaičių ar net kelių mėnesių, tačiau dažniausiai trunka 7–8 dienas. Pirmieji ligos požymiai – trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai užkrato patekimo vietoje, kurie gali trukti iki kelių savaičių. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. „Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė gali trukti nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Vėliau spazmų priepuoliai dažnėja ir būna ilgesni bei skausmingesni. Jie gali būti tokie stiprūs, kad priepuolio metu lūžta ilgieji kaulai, dantys. Sergant sunkia stabligės forma, dėl ilgalaikio spazmo sutrikus kvėpavimui, ligonis miršta“, – paaiškina NVSC atstovė.

Daugiau apie stabligę skaitykite čia.

 

NVSC informacija