Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba siekia suformuoti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sertifikuotą skubiosios medicinos pagalbos komandą, kuri taptų PSO mobiliųjų komandų tinklo dalimi. Lietuvos komanda kartu su kitų šalių komandomis dalyvaus tarptautinės pagalbos misijose ir teiks pagalbą ekstremaliųjų situacijų atvejais užsienio šalyse ir Lietuvoje. Šiuo tikslu pradedama komandos narių atranka, kuri vyks iki spalio 20 d. 

„Viena iš strateginių Sveikatos apsaugos ministerijos krypčių – stiprinti šalyje veikiančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir specialistų pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms. Įsitraukimas į PSO mobiliųjų komandų tinklą – tai svarbus žingsnis Lietuvai, kuris užtikrins galimybę teikti tarptautinę pagalbą ir stiprinti parengtį mūsų šalyje“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

GMP tarnybos generalinio direktoriaus Nerijaus Mikelionio teigimu, mobilios skubiosios medicinos pagalbos komandos įkūrimas – tai galimybė skubiosios medicinos pagalbos specialistams gilinti žinias ir įgauti patirtį, teikiant pagalbą nukentėjusiems sudėtingomis sąlygomis. Pasak jo, „PSO sertifikuotos mobiliosios komandos subūrimas – tai ne tik reikšmingas pasiekimas Lietuvai, bet ir galimybė didinti valstybės prestižą tarptautiniu mastu“.

GMP tarnybos vykdoma mobilios skubiosios medicinos pagalbos komandos narių atranka pradedama spalio 9 d. ir bus vykdoma iki spalio 20 d. Norinčius kandidatuoti kviečiame registruotis adresu https://greitojipagalba.lt/komanda/.

Kandidatai turi būti ne trumpiau kaip 2 metus per pastaruosius 5 metus dirbę greitosios medicinos pagalbos brigadoje arba asmens sveikatos priežiūros įstaigos skubiosios pagalbos skyriuje, taip pat mokėti anglų kalbą ne žemesniu kaip B1 lygiu.

Komanda bus sudaryta iš 40 slaugytojų ir (ar) skubios medicinos pagalbos paramedikų ir 20 šių profesinių kvalifikacijų gydytojų arba atitinkamoje medicinos rezidentūroje studijuojančių gydytojų rezidentų: 1) skubiosios medicinos gydytojų; 2) gydytojų anesteziologų reanimatologų; 3) gydytojų ortopedų traumatologų; 4) gydytojų chirurgų.

Norint parengti specialistus reaguoti į ekstremaliąsias situacijas Lietuvoje ir už jos ribų, planuojama kelti specialistų kvalifikaciją ir įsigyti specializuotos įrangos. Komandos nariai iki užduočių vykdymo pradžios turės išklausyti GMP tarnybos organizuojamus mokymus, parengtus pagal PSO reikalavimus. Į užduotis planuojama siųsti komandas po 12 medikų.

Mobiliosios skubiosios medicinos pagalbos komandos sudėties reikalavimai ir jos suformavimo tvarka išdėstyta sveikatos apsaugos ministro įsakyme, kurį rasite ČIA.

SAM Komunikacijos skyrius