Siekiant padėti taikyti alkoholio vartojimo prevenciją darbo vietose, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) parengė metodinių rekomendacijų leidinį – „Alkoholio vartojimo prevencijos darbo vietose rekomendacijos“. Šios metodinės rekomendacijos yra skirtos profesinės sveikatos specialistams, įmonių ir įstaigų vadovams, specialistams atsakingiems už darbuotojų saugą ir sveikatą bei visiems suinteresuotiems saugia ir sveika darbo aplinka.

Skiriant dėmesį darbuotojų alkoholio vartojimo problemai spręsti, gerėja ne tik jų sveikata, bet ir darbingumas, motyvacija, pasitenkinimas darbu. Darbdavys, investuojantis į darbuotojų sveikatos stiprinimo priemones, kurios atitinka darbuotojų poreikius, laimi didesnį jų pasitikėjimą ir lojalumą, efektyvesnį darbo procesą, taip pat tai prisideda prie teigiamo darbovietės įvaizdžio formavimo.

,,Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas skiria daug dėmesio alkoholio vartojimui darbo vietose. 2014 m. ir 2021 m. vykdėme darboviečių tyrimus, kuriais siekta iš darboviečių atstovų surinkti daugiau informacijos apie Lietuvoje vykdomas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos priemones darbo vietose“, – sako Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas.

Lyginant su 2014 m., 2020 m. šiek tiek padaugėjo alkoholį darbe vartojusių asmenų. 2020 m. bent kartą gyvenime alkoholį darbe vartojo 39 proc. dirbančiųjų (2014 m. – 35 proc.), bent kartą per paskutinius 12 mėnesių – 15 proc. (2014 m. – 15 proc.), bent kartą per paskutines 30 dienų – 6 proc. (2014 m. – 5 proc.) – rodo NTAKD 2014–2021 m. vykdytų tyrimų rezultatai, susiję su dirbančiųjų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, tokio elgesio priežastimis, kylančiomis problemos bei jų sprendimu darbovietėse.

G.Belian žodžiais, darbovietės turi nemažai galimybių įgyvendinti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją ir mažinti šių medžiagų vartojimo daromą žalą. Todėl svarbu didinti sąmoningumą ir atsakomybę dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos taikymo.

Departamento parengtomis rekomendacijomis siekiama plačiau supažindinti su alkoholio vartojimo prevencijos darbo vietose svarba, alkoholio vartojimo darbe rizikomis, padariniais, prevencijos organizavimo darbovietėje principais bei patarimais.

Plačiau susipažinti su rekomendacijomis galite čia.

 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija