Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad šiemet Lietuvoje užregistruota daugiau niežų atvejų nei pernai per visus metus. NVSC duomenimis, 2022 m. šalyje buvo užfiksuoti 575 susirgimai niežais, šiemet sausio–spalio mėn. – 591. Daugiausia atvejų užregistruojama rudens ir žiemos mėnesiais. Dažniau serga vaikai ir kiti šeimos nariai ar kolektyve (darželyje, mokykloje, globos namuose) su sergančiuoju artimai kontaktavę asmenys. Kaip užsikrečiama niežais, kokie ligos simptomai ir kaip apsisaugoti, skaitykite pranešime.

Niežus sukelia smulkios niežinės erkės. Ligai būdingas stiprus odos niežėjimas, dažniau pasireiškiantis vakare ar naktį. Erkės gali išplisti viso kūno odoje, bet paprastai pakenkia rankų, riešų, alkūnių, krūtinės, pažastų, juosmens ir kirkšnių odą.

Niežinės erkės plinta nuo žmogaus žmogui glaudaus kontakto metu arba dalijantis lovos skalbiniais, drabužiais ir kitais asmens higienos reikmenimis su žmogumi, sergančiu niežais. Sergantysis platina ligą ir gali užkrėsti kitus nuo pat užsikrėtimo pradžios iki gydymo pabaigos.

Asmenys, kurie niekada nebuvo užsikrėtę niežais, pirmuosius požymius pastebi praėjus 4–6 savaitėms nuo sąlyčio su sergančiuoju niežais.

„Niežais galima užsikrėsti ir pakartotinai. Šiuo atveju užsikrėtę asmenys pirmuosius požymius gali pajusti daug greičiau – jau 1–7 dieną po užsikrėtimo“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo vyriausioji specialistė Milda Žygutienė.

Ilgai sergant šia liga, intensyvus niežėjimas gali sukelti nervines ir psichologines problemas bei antrines odos infekcijas.

Kaip apsisaugoti nuo niežų plitimo

Pirmiausia asmuo, užsikrėtęs niežais, turėtų nedelsdamas kreiptis į gydymo įstaigą, kur gydytojas paskirs atitinkamą gydymą. Taip pat visi šeimos nariai ir kiti asmenys, turėję su sergančiuoju tiesioginį odos sąlytį, turėtų būti apžiūrėti gydytojo ir, prireikus, gydomi.

„Labai svarbu laikytis higienos taisyklių: praustis po dušu, naudotis individualiais kūno priežiūros reikmenimis, keisti apatinius rūbus. Lovos skalbinius, drabužius, kurie buvo naudoti keturias dienas prieš gydymą, patariama skalbti karštu vandeniu (60 ℃) su skalbimo priemonėmis. Rūbus, kurių negalima skalbti, įdėti į plastikinius maišus ir palaikyti vieną savaitę. Išsiurbti minkštus baldus, karštame vandenyje su muilu išplauti žaislus, išdžiovinti. Ligonio kambarį kasdien plauti drėgnu būdu“, – informuoja NVSC atstovė.

Daugiau informacijos apie niežus rasite čia.

 

Kontaktai žiniasklaidai

 

NVSC informacija