„Kartu užkirskime kelią atsparumui antimikrobinėms medžiagoms“ – toks šių metų lapkričio 18–24 d. minimos Pasaulio supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitės šūkis. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primindamas, kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie atsakingo antibiotikų vartojimo, kviečia dalyvauti renginiuose.

Kas yra antimikrobinis atsparumas?

Antimikrobinis atsparumas atsiranda tuomet, kai bakterijos, virusai, grybai ir parazitai nuolat besikeisdami tampa nejautrūs vaistams, dėl to infekcijas sunkiau gydyti, didėja ligų plitimo, sunkių ligos formų ir netgi mirties rizika. Dėl antimikrobinio atsparumo antibiotikai ir kiti antimikrobiniai vaistai tampa neefektyvūs sunkių infekcijų gydymui, todėl gydymas tampa neįmanomas.

Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms yra didėjanti Europos ir viso pasaulio problema tiek žmonių, tiek gyvūnų sveikatos srityje bei augalininkystėje. Gydymo galimybės tampa ribotos ar menkos ir taip prastėja gyvenimo kokybė.   Bakterijų atsparumas antimikrobiniams vaistams sukelia ekonomines pasekmes –  didėja sveikatos priežiūrai skirtos išlaidos bei  patiriami nuostoliai dėl sumažėjusio gydymo našumo.

Pasaulio sveikatos organizacija kviečia visus sektorius bendradarbiauti motyvuojant tikslingą antibiotikų vartojimą ir skatinant profilaktikos priemonių taikymą.

Antibiotikai skirti tik bakterinių infekcijų gydymui

Prasidėjus šaltajam metų laikui ir gripo sezonui, padidėja sergamumas  gripu, COVID-19, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis bei antibiotikų suvartojimas. Todėl labai svarbu nepamiršti, kad:

  • antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas infekcijas;
  • gripo, COVID-19 ligos ir peršalimo antibiotikai neveikia;
  • antibiotikus gali paskirti tik gydytojas;
  • antibiotikus reikia vartoti taip, kaip nurodė gydytojas;
  • net jeigu pasijutote geriau, negalima nutraukti antibiotikų vartojimo.

Kviečiame į renginius

Kauno apskrities antimikrobinio atsparumo valdymo grupė kaip ir kasmet organizuoja renginius, skirtus Pasaulio supratimo apie antimikrobinį atsparumą savaitei paminėti.

Lapkričio 20 d. kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu organizuojamas Kauno apskrities 7–8 klasių moksleivių protmūšio „Drauge nugalėsime bakterijų atsparumą antibiotikams!“ II etapas, į kurį susirinks geriausiomis išrinktos 7 savivaldybių komandos.

Lapkričio 23 d. kartu su Lietuvos visuomenės sveikatos asociacija ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu organizuojama nuotolinė mokslinė praktinė konferencija „Antimikrobinio atsparumo problema – antibiotikai aplinkoje“. Informacija apie renginį skelbiama NVSC interneto svetainėje.

Lapkričio 16 d. Higienos institutas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas organizuoja konferenciją Kaune „Viena sveikata“ – galimybė išsaugoti antimikrobinių vaistų efektyvumą ateities kartoms“. Konferencijos metu taip pat bus apdovanojamos aktyviausios asmens sveikatos priežiūros įstaigos, visuomenės sveikatos biurai ir atskiri specialistai, kurių indėlis valdant antimikrobinį atsparumą pripažintas didžiausiu. Daugiau informacijos apie konferenciją rasite Higienos instituto interneto svetainėje.

NVSC specialistai primena, kad visi kartu ir kiekvienas atskirai esame atsakingi už antimikrobinių vaistų efektyvumo išsaugojimą ateities kartoms.

 

Kontaktai žiniasklaidai

 

NVSC informacija