Departamentas primena, kad mokslo įstaigos narkotines ir psichotropines medžiagas gali naudoti moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai, tik prieš tai gavus specialųjį leidimą.

Nors narkotinės ir psichotropinės medžiagos kelia daug pavojų asmens sveikatai ir visuomenės saugumui, tačiau jų naudojimas mokslinei veiklai ir medicinoje nėra draudžiamas – Jungtinių Tautų 1961 m. Bendroji narkotinių medžiagų konvencija ir 1971 m. Psichotropinių medžiagų konvencija numato galimybę naudoti narkotines, psichotropines medžiagas moksliniams tyrimams, tuo užtikrinant naujų farmacinių preparatų kūrimą bei pažangių technologinių sprendimų paiešką.

Primename, kad ir Lietuvos mokslo įstaigos turi galimybę vykdyti mokslinius tyrimus su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.

Svarbiausias reikalavimas, norint vykdyti šiuos tyrimus – prieš tai išsiimti specialųjį leidimą. Kaip išsiimti specialųjį leidimą plačiau sužinosite šiuo adresu: https://ntakd.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/licencijavimas/licenciju-ir-leidimu-isdavimas/specialieji-leidimai-naudoti-i-ii-ir-ar-iii-sarasu-narkotines-psichotropines-medziagas-moksliniams-tyrimams/.
Lietuvoje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas vykdo subjektų veiklos priežiūrą, kai tyrimams yra naudojamos narkotinės ir psichotropinės medžiagos. Daugiau informacijos šiame infografike https://ntakd.lrv.lt/uploads/ntakd/documents/files/MT.pdf . Taip pat galite kreiptis konsultacijos tel. +370 706 63192 ir el. paštu justina.karciauskaite@ntakd.lt.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija