Nuolat kintančios narkotinių ir psichotropinių medžiagų tendencijos kelia ypatingą susirūpinimą, o pavojingų naujų psichoaktyviųjų medžiagų atsiradimas rinkoje skatina imtis ypatingų asmens saugumo reikalavimų, ypač vykdant kratas, daiktų ar asmenų apžiūras, aptinkant nelegalias narkotinių ir psichotropinių medžiagų laboratorijas ar saugojimo vietas, todėl teisėsaugos pareigūnams ypač svarbu turėti žinių, su kokiais pavojais jie gali susidurti.

Bendradarbiaujant su Vilniaus miesto pirmuoju policijos komisariatu Vasario 1 d. policijos pareigūnams buvo pristatyta aktualiausia informacija apie naujas psichoaktyviąsias medžiagas, jų nuolat kintančias tendencijas ir keliamas grėsmes ne tik visuomenės sveikatai, bet ir savo kasdieniniame darbe su jomis susiduriantiems policijos pareigūnams.

Vykusiuose mokymuose Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovė Rasa Povilanskienė akcentavo, jog „teisėsaugos pareigūnai, susidūrę su nežinomomis cheminėmis medžiagomis, o ypač įtariant sintetinius opioidus, turi būti ypač atsargūs ir neimti mėginių „plikomis“ rankomis (ypač miltelių pavidalo) ar kitaip ardyti pakuočių nenaudodami tinkamų asmeninių apsaugos priemonių“.

Didelis dėmesys buvo skirtas ir pastaraisiais metais nelegalioje rinkoje dominuojančioms medžiagoms, dėl kurių vartojimo nustatyta mirčių ir apsinuodijimų visame pasaulyje. Taip pat atkreiptas dėmesys, kokios šiuo metu vyraujančios naujų medžiagų formos ir vartojimo ypatumai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas siūlo policijos padaliniams kreiptis, jeigu atsirastų tokių mokymų poreikis, taip pat dėl papildomos informacijos ir konsultacijų suteikimo maloniai prašome kreiptis į Narkotikų ir jų prekursorių kontrolės skyrių tel. +370 706 63192.

 

Daugiau informacijos apie pareigūnų saugą galima rasti čia:

https://www.scribd.com/document/350544716/A-Briefing-Guide-for-First-Responders

https://www.dea.gov/sites/default/files/Publications/Final%20STANDARD%20size%20of%20Fentanyl%20Safety%20Recommendations%20for%20First%20Respond….pdf

 

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija