Auganti grėsmė jauniems žmonėms vis anksčiau pradėti vartoti alkoholį ir narkotines medžiagas, sulaukia didesnio visuomenės susirūpinimo, ieškoma efektyvių pagalbos būdų, kaip sustabdyti jaunuolius ir įtikinti, kad toks smalsumas gali būti pražūtingas.

Tėvai, mokyklų bendruomenės atranda Ankstyvosios intervencijos (AI) programą, skirtą 12-18 m jaunuoliams, kurie eksperimentuoja ir dar tik nereguliariai vartoja alkoholį ir (ar) narkotikus. Šios programos tikslas – motyvuoti jaunuolius atsisakyti šių medžiagų vartojimo, kol dar nėra susiformavusi priklausomybė. AI Programą sudaro trys dalys: pradinis pokalbis, kuris yra skirtas kontakto užmezgimui, 8 val. praktinių užsiėmimų, skirtų aktyviai veiklai, diskusijoms, patirčių pasidalijimui bei refleksijoms, ir  baigiamasis pokalbis. Programoje dalyvauti gali jaunuoliai savo noru arba turi dalyvauti įpareigoti teismo.

„Tikrai džiugina, kad Ankstyvosios intervencijos programoje dalyvauja jau beveik visos Lietuvos savivaldybės, ją atrado net 52 savivaldybės iš 60“, – sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji vadovė Gražina Belian, apžvelgdama Ankstyvosios intervencijos programos įgyvendinimo ataskaitą už 2023 metus. Kadangi šią programą vykdo savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, pedagoginės psichologinės tarnybos ar kiti specialistai, baigę Programai vykdyti skirtą kvalifikacijos tobulinimo programą, pagalba jauniems žmonėms tampa prieinama jau beveik visoje Lietuvoje.

2023 m. Ankstyvosios intervencijos programą baigė 1037 jaunuoliai, tai yra 93 proc. visų pradėjusių ją lankyti. 67 proc. jaunuolių tvirtina, jog programa jiems patiko.

Praktinių užsiėmimu metu nedidelėse (nuo 4 iki 12 asmenų) grupėse jauni žmonės dalinasi patirtimi, aktyviai diskutuoja, reflektuoja. Ataskaitoje pažymima, kad programos dalyviai daugiausiai buvo vartoję alkoholį 52 proc., o abi medžiagas (alkoholį ir narkotikus) buvo išbandę 40 proc. jaunuolių.

Baigę Ankstyvosios intervencijos programą, 53 proc. jos dalyvių įvardino, jog ketina daugiau nebevartoti alkoholio, o 65 proc. ketina nebevartoti narkotikų, 51 proc. ketina nebevartoti abiejų medžiagų. Vis dėlto šie skaičiai yra šiek tiek mažesni nei prieš dvejus metus, kai savo nusiteikimą nebevartoti psichoaktyviųjų medžiagų pareiškė daugiau programos dalyvių.

„Džiaugiamės galimybe, kad šiais ir kitais metais departamentas galės atnaujinti programą ir pritaikyti ją šių dienų realybei“, – sako Departamento Prevencijos koordinavimo skyriaus vedėja Aušra Želvienė.

Departamentas yra AI programos koordinatorius nacionaliniu mastu, atsakingas už AI programos kokybės užtikrinimą bei specialistų, vykdančių AI programą, kompetencijų tobulinimą. 2023 m. Departamentas surengė vienus mokymus, kuriame dalyvavo 14 specialistų ir dvi supervizijas, kuriose dalyvavo 17 specialistų.

Su ataskaita galite susipažinti ČIA:

NARKOTIKŲ, TABAKO IR ALKOHOLIO KONTROLĖS DEPARTAMENTO INFORMACIJA