Higienos instituto Sveikatos informacijos centro specialistai, bendradarbiaudami su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir dalyvaudami projekte, parengė 65 m. ir vyresnių gyventojų ligotumo pagrindinėmis lėtinėmis ligomis pokyčių 2018–2022 m. analizę. Atlikta analizė – tai tik viena iš numatytų projekto, kurio tikslas – įvertinti COVID-19 pandemijos poveikį Lietuvos 65 m. ir vyresnių gyventojų sveikatai ir gyvensenai ir parengti rekomendacijas dėl jų sveikatos stiprinimo, veiklų. Vykdant projekto veiklas taip pat planuojama atlikti mokslinės literatūros apžvalgą apie COVID-19 pandemijos poveikį vyresnių gyventojų sveikatai ir gyvensenai, įvertinti mirtingumo pokyčius, parengti praktines rekomendacijas ir kt.

Analizėje aptariamos pagrindinės pagal tam tikrą metodiką atrinktos lėtinės ligos, kuriomis dažniausiai serga vyresni žmonės, pateikiama ligotumo dažniausiomis lėtinėmis vyresnių asmenų ligomis tendencija nuo 2018 iki 2022 metų, aprašomi netolygumai tarp skirtingų vyresnio amžiaus grupių, vyrų ir moterų, miesto ir kaimo gyventojų.

Apibendrinant 65 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų ligotumo analizę, kurioje analizuojamos pagal didžiausius 2022 m. ligotumo rodiklius atrinktos 42 dažniausios analizuojamos amžiaus grupės ligos, nustatyta, kad 2022 m. vyresnio amžiaus asmenys daugiausiai sirgo hipertenzinėmis ligomis, lipoproteinų apykaitos sutrikimais ir kitomis lipidemijomis, krūtinės angina, laidumo sutrikimais ir širdies aritmijomis, širdies nepakankamu. Stebint visų atrinktų ligų tendenciją 2018–2022 m., nustatyta, kad tik 6 ligų (demencija, glaukoma, krūtinės angina, tulžies pūslės akmenligė, priešinės liaukos piktybinis navikas bei obstrukcinės plaučių ligos) ligotumo tendencijos mažėjo – nuo 2,3 iki 8,8 proc. Ligotumo rodikliai likusiomis ligomis analizuojamu periodu didėjo – nuo 0,2 iki 100 proc.

Leidinys-analizė skelbiama Higienos instituto interneto svetainės skiltyje Leidiniai -> Informaciniai leidiniai  arba jį galima atsisiųsti čia.

Daugiau informacijos gali suteikti Higienos instituto Sveikatos informacijos centro Biostatistinės analizės skyriaus vadovė Žilvinė Našlėnė el. p. zilvine.naslene@hi.lt.

2024-03-21