Vienas iš smagiausių vaikų užsiėmimų šiltuoju metų laiku – žaidimai su smėliu. Smėlio dėžės įrengtos beveik kiekvieno vaikų darželio kieme, dažnai ir privačių namų bei daugiabučių namų kiemuose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, į ką svarbu atkreipti dėmesį prižiūrint smėlio dėžes, kad jos netaptų ligų šaltiniu.

Smėlio dėžės tikrinamos
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) vykdo vaikų žaidimų aikštelių bei patalpų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę (kontrolė). Vaikų žaidimų aikštelėse operatyvioji kontrolė  atliekama tuomet, kai turima informacijos, kad jose yra nesaugu, jos neatitinka nustatytų minimalių visuomenės sveikatos saugos reikalavimų. Vaikų žaidimų aikštelių kontrolė taip pat atliekama periodinės švietimo įstaigų ar vaikų socialinės globos įstaigų kontrolės metu.

2023 metais NVSC specialistai atliko 69 vaikų žaidimų aikštelių ir patalpų patikrinimus. Vertinant smėlio dėžes buvo nustatyti 7 neatitikimai, iš jų daugiausia dėl pavasarį nepakeisto ar neatnaujinto smėlio, ar jį pakeitus neatlikto smėlio parazitologinio tyrimo.

Smėlio dėžių priežiūra ir rankų higiena
Kaip žinoma, didžioji dalis užkrečiamųjų ligų plinta per nešvarias rankas. Kai kurios iš jų siejamos su smėliu, pavyzdžiui, askaridozė, toksakarozė ir kitos helmintozės bei pirmuonių sukeltos ligos, tokios kaip toksaplazmozė, kurias gali platinti šunys, katės ir kiti gyvūnai, jeigu smėlis nėra apsaugotas.

Todėl tėveliams patariame visų pirma mokyti vaikus rankų higienos – jiems grįžus iš lauko, nesvarbu, kokia veikla jie užsiėmė, būtina nusiplauti rankas su muilu po tekančiu vandeniu. Rankų higiena yra viena iš paprasčiausių, bet pagrindinių ir veiksmingų prevencijos priemonių, užkertanti kelią mikroorganizmų patekimui į žmogaus organizmą.

Visiems smėlio dėžių turėtojams (tiek privatiems asmenims, tiek ugdymo įstaigoms ar žaidimo aikšteli eksploatuotojams) patariame vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, kurios yra nustatytos vaikų ugdymo įstaigoms:
•    smėlis turi būti keičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes, taip pat esant užteršimui šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis;
•    pakeitus ar atnaujinus smėlį turi būti atliekamas smėlio parazitologinis tyrimas, jei smėlio tyrimo rezultatų nepateikė smėlio tiekėjas (jame neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų, echinokokų ir kitų helmintų kiaušinių);

Kai smėlio dėže nesinaudojama, ji turi būti uždengiama. Klaidinga manyti, kad saulė iškaitins smėlį ir jis bus saugesnis – saulė iškaitina tik viršutinį smėlio paviršių, be to, atvira smėlio dėžė yra atvira ne tik saulei, bet ir teršalams.

Nemažiau svarbu įvertinti ir pačios smėlio dėžės konstrukcijos būklę – jei ji nusidėvėjusi, aplūžusi, vaikai gali susižeisti. Būtina prižiūrėti ir visą teritoriją aplink smėlio dėžes – nuolat pjauti žolę, kad joje nesiveistų erkės, kiti vabzdžiai, be to, aukštesnėje žolėje sunkiau pastebėti stiklo šukes ar kitus vaikams pavojingus daiktus.

Smėlio dėžėms nustatyti reikalavimai

Atkreipiame dėmesį, kad smėlio dėžių priežiūros reikalavimai nustatyti Lietuvos higienos normoje HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

Už žaidimų aikštelių, patalpų įrangos priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys. Savininkams nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai. Jeigu smėlio dėžė yra įrengta ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo įstaigoje – reikalavimus joms nustato Lietuvos higienos norma HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

NVSC informacija

Atnaujinimo data: 2024-05-06